Nevěřím lidem, ale věřím psovi, když se mu někdo nelíbí. Dá se na psí instinkt spolehnout?

6. prosince 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Ne nadarmo se říká, že je pes nejlepším přítelem člověka. Vědci totiž zjistili, že váš mazlíček dokáže s klidem rozeznat, kdo je zlý a kdo dobrý člověk. Jistě jste si všimli, že k někomu má váš čtyřnohý mazlíček blízko a jiného nemůže vystát. Proč tomu tak je? To nám prozradil web IReceptář.cz.

Každý, kdo má doma psího mazlíčka, ví, že psi jsou velice empatická stvoření. Když je vám smutno, tulí se k vám a snaží se vás rozveselit, a když máte z něčeho radost, ty samé emoce s vámi sdílí. kromě rozpoznání emocí a nálady svého pána psi dokážou odhadnout charakter člověka. Dejte tedy na jeho instinkt. Jeho chování k lidem ve vašem okolí vám může hodně napovědět, na kterého člověka si dát pozor, a kdo si naopak zaslouží vaši pozornost a lásku.

Jak probíhá vědecký výzkum

Skupina vědců z univerzity v Kjótu si vybrala určité psy, aby vyzkoušela jejich dovednosti. Jejich páníčci měli předstírat, že jim nejde otevřít kontejner na odpadky. Ze skupiny vědců byli vybráni dva členové, kteří se zapojili do role testovatelů. V prvním případě se jeden z vědců pokusil pejskaři pomoci s otevřením kontejneru a v dalším zůstal druhý jen stát a pozoroval, jak se majitel chlupáče snaží víko popelnice otevřít a nepomohl mu.

Potom se oba vědci šli se psem pomazlit. Zatímco k vědci, který ochotně pejskaři pomáhal, se psi vrhli, olizovali ho a chtěli se mazlit, v druhém, k muži, co jejich majiteli nepomohl, vůbec jít nechtěli a ignorovali ho.

Další zkouškou bylo poznat vztah majitele k jiným osobám. V prvním případě přišla cizí osoba do místnosti a k páníčkovi se chovala velmi mile, v druhém na něj byla hrubá a nepříjemná. Pes okamžitě zareagoval. Od přátelské osoby si vzal misku s jídlem a beze strachu začal jíst, od té druhé si k ní ani nečichl.

Dejte na ně

Psi velice dobře rozpoznávají gesta, mimiku i tón hlasu jednotlivých osob. A jsou na tyto podněty daleko citlivější než lidi. Pokud si tedy nejste nějakou novou osobou ve vašem okolí jisti, zda jsou jejich úmysly s vámi čisté, sledujte chování svého psa v jeho přítomnosti. Ihned budete vědět, kam má vaše chování k něco směřovat.

Koktejl - další články

Doporučujeme