Pes jako vodní nadšenec? Neplatí to vždycky, některé rasy to neumí

17. srpna 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Kočky se vody bojí, psi ji milují. To je zažité klišé, které si myslí spoustu lidí. Někteří si myslí, že pes umí plavat naprosto automaticky, to ale není vždycky pravda. I oni si na vodu musí zvyknout a správnou techniku plavání se naučit.

Neumí váš pes plavat? Nemůže za to on, ale vy. Vy ho musíte naučit plavat. “Nepočítejte dopředu s tím, že váš pes umí plavat. I když máte štěně plemene, které obvykle vodu milují, neznamená to, že váš pes bude umět plavat zcela automaticky nebo přirozeně,” říká odbornice ze společnosti PetCentrum Patrika Březinová pro server Deník.

Nejvhodnější doba, kdy začít s plavání, je v době, kdy je pes ještě štěně. I dospělí se ale mohou naučit plavat, majitelé by ale měli být trpěliví. Pro psí seniory může být plavání skvělou aerobní aktivitou, která nezatěžuje páteř a klouby. Navíc je ideální pro regulaci nadváhy.

Psi s krátkým krkem a dlouhým trupem, jako třeba buldoci, mohou mít potíže s držením hlavy nad vodou,” dodává Březinová pro server. Nejen buldoci mají ale s vodou problémy. “Dokonce i někteří retrívři potřebují nejdříve trochu zkoušení, než se dostanou do své plavecké techniky.”

A jak vyzkoušet, zda štěně umí plavat? Existuje na to jednoduchý test. „Podržte vaše štěně na vodě. Jestli bude používat jen přední packy k plavání, vytahuje tlapky z vody a plácá jimi po hladině, potřebuje s učením pomoci. S trochou podpory se naučí zakomponovat zadní nohy i ocas, aby zůstalo na hladině,“ poradila odbornice.

I dospělý pes by se měl učit plavat v mělké vodě. Ideální je hodit mu do ní hračku. Pro psa je to ideální motivace, proč by se měl do vody vydat. Výuka plavání by neměla trvat déle než deset minut, zvíře se rychle unaví a přestane ho to bavit.

Koktejl - další články

Doporučujeme