Pudl nebo německý ovčák? Která psí plemena jsou nejchytřejší?

16. srpna 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Existuje velké množství chytrých plemen psů, ale i přesto jsou některá, která ostatní převyšují. Měření inteligence u psů není žádná věda. Obecně se ale ví, že psi mají úroveň batolat. Pojďte se podívat, která plemena jsou ta nejchytřejší?

Podle čeho se určuje, jaké psí plemeno je inteligentní? Jde to více faktorů, jako porozumění řeči, schopnost uvažování a řešení problémů, reakce na výcvik, paměť a předvídání lidského chování. Ti nejchytřejší hafani obvykle dosahují vysokého skóre ve všech těchto kategorií.

Border kolie

Border kolie je často považována za vůbec nejchytřejší plemeno. Původně bylo vyšlechtěno jako pastevecký pes. Potřebují velké množství pohybu a aktivity, jinak hrozí, že se začnou nudit a ničit domácnost. Ideální je u nich pobyt neustále venku, rozhodně to není bytový pes.

View this post on Instagram

A post shared by ZeJa-Foto (@zejafoto)

Australský ovčák

Bystrý, aktivní a přátelský. To je australský ovčák, který skvěle slouží jako pastevecký pes. I oni milují fyzickou aktivitu, skvěle se učí a milují nové výzvy. Pokud nebudou dostatečně zaměstnáni, mohou se nudit a být frustrováni.

View this post on Instagram

A post shared by Cedric Aquitana Bohemia (@akim_my_love)

Pudl

Je jedno, jak velký pudl je, ale i on patří mezi nejchytřejší psi. I když by to do nich mnoho lidí neřeklo. Dříve sloužili jako lovečtí psi, dnes jsou to králové výstav. Lehce se totiž naučí i ty nejsložitější triky. Pudla můžete klidně naučit balancovat na míči a skákat přes obruč.

View this post on Instagram

A post shared by Bonnie (@not_so_standard_poodle_bonnie)

Německý ovčák

Loajální, ochranářský a energický. To všechno skvěle charakterizuje velmi oblíbenou rasou, kterou je německý ovčák. Toto plemeno se velmi rychle učí a plní zadané úkoly. Právě proto jsou to psi, kteří jsou často nasazováni třeba k policii.

View this post on Instagram

A post shared by Robin (@robinmts_adventurer)

Mezi další chytrá plemena také patří shetlandský ovčák (Šeltie), papillon, rotvajler, jack russell teriér a zlatý retrívr. Pokud jste v seznamu nenašli svého miláčka, rozhodně to neznamená, že není chytrý. Každý pes je originál a něčím výjimečný. A pro svého pána jedinečný.

Koktejl - další články

Doporučujeme