Podivný fenomén: Japonští taxikáři po ničivé tsunami pravidelně potkávají “duchy”

17. června 2021·Koktejl·Barbora Pisingerová

Přírodní katastrofa v roce 2011 měla neobyčejně ničivé následky. Foto: Shutterstock

Neobyčejně silné zemětřesení a následná ničivá vlna tsunami zasáhla Japonsko již v roce 2011. S následky se země vypořádá dodnes. Neštěstí stálo život zhruba 20 tisíc lidí, tři města kompletně smazalo z povrchu zemského a poškodilo čtyři jaderné elektrárny. Podle místních ale duše zemřelých nechtějí oblast opustit, své o tom ví především místní taxikáři. 

Datum 11. března 2011 se nesmazatelně zapsalo do japonské historie. Krátce před třetí hodinou odpoledne udeřilo v severovýchodní provincii Tóhoku zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy škály, jedno z nejničivějších ve známé historii. Otřesy navíc následovala extrémně silná vlna tsunami.

Oficiální data hovoří o 15 889 mrtvých, 6 152 zraněných a 2 601 pohřešovaných. Města Kudži, Rikuzentakata a Ófunato byla úplně zničena, řada dalších byla těžce poškozena. Podle oficiálních údajů jde o vůbec nejničivější katastrofu všech dob v přepočtu na peníze. Zasažené byly i čtyři jaderné elektrárny, z nichž ta ve Fukušimě způsobila největší jadernou havárii od dob Černobylu.

Záhadní cestující

S následky katastrofy se oblast vypořádává dodnes. Místní navíc popisují zvláštní fenomén, který si již přitáhl pozornost z různých koutů světa. Zvláštním způsobem se totiž neštěstí podepsalo na životech zdejších taxikářů. Příběhy řady řidičů opakovaně popisují setkání s duchy.

Japonská studentka Yuka Kudo oslovila místní taxikáře kvůli své diplomové práci v oboru sociologie. Stovky řidičů se zeptala, zda nezažili něco neobvyklého po neštěstí v roce 2011. Většina z nich její dotazy ignorovala, sedm lidí se ale rozhodlo jí odpovědět.

Podle jejich výpovědí se čas od času objeví cestující, který před dokončením jízdy z taxíku záhadně zmizí. Někdy jsou tito lidé úplně promočení a dožadují se cesty na adresu v oblasti, která již neexistuje. “Jednou mi do taxíku nastoupila mladá žena a ptala se mě, jestli zemřela. Krátce nato se vypařila,” citoval například jednoho z řidičů list Asahi Shimbun. Výpovědi taxikářů byly podle studentky zvláštně podobné.

Duchové za jízdné neplatí

Taxikáře tito podivní pasažéři příliš neděsí. “Není to nic divného, vidět tady ducha. Když se zase s nějakým setkám, prostě ho přijmu jako normálního zákazníka,” uvedl jeden z nich. Mizící cestující ovšem za své jízdy neplatí, a tak najeté kilometry musí zaplatit sám taxikář.

Stejné poznatky zveřejnila i autorka podcastu Real Life Ghost Stories.Vyzvedli osamoceného zákazníka, který byl většinou na kost promočený, a chtěl se nechat odvést do zničené oblasti, na adresu, která prakticky neexistovala,” uvedla ve videu na Tik Toku.

“Než tam ovšem dojeli, pasažér zmizel. Stávalo se to tak často, že řidiči museli za takové zákazníky platit jízdné z vlastní kapsy,” popsala. Řidičům to ale prý nevadí – řada z nich při neštěstí sama přišla o někoho blízkého, k duchům proto cítí hlavně soucit.

Podle místních jsou tito cestující většinou mladí lidé a existuje i teorie, proč tomu tak je. “Mladí lidé jsou většinou silně zneklidnění, když v okamžiku smrti nemohou být se svými milovanými. Snaží se to napravit a vybírají si taxíky, jako takové soukromé místnosti, aby tak učinili,” popsala názor řidičů Kudo.

Koktejl - další články

Doporučujeme