Kočka se dá vychovat, musíte na ni ale jinak než na psa

9. října 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Spousta lidí žije v přesvědčení, že jsou kočky nevychovatelné. Došli k tomuto závěru proto, že na kočky zkoušeli stejný způsob výchovy, který funguje a zabírá na psy. To samozřejmě takhle nejde. Kočky se dají vychovat, ale musíte na ně jinak. Jak? S tím poradí web Můj chlupáč.

Pokud si domů pořídíte kočku, pravděpodobně počítáte s určitým chováním a zlozvyky, které váš nový mazlíček bude dělat. Jsou ale věci, které vám opravdu vadí a rádi byste je u kočky eliminovali. “Většinou se jedná o škrábání nábytku, skákání na jídelní stůl, linku v kuchyni nebo zákeřné útoky na nohy,” říká odbornice na chov domácích zvířat Zuzana Sequensová. Dodává, že je třeba myslet na to, že i tyto nepříjemné věci pochází z kočičích instinktů.

Kočky přirozeně vyhledávají vyvýšená místa, kde se cítí bezpečně a mají zde přehled. Dopřejte jim ho. Škrábáním nábytku předejdete tak, že pořídíte škrabadlo. Pokud kočku zprvu nezaujme, pořiďte šantu kočičí, kterou seženete i ve spreji. Kočku ke škrabadlu naláká. Nezabírá-li šanta, zkuste kozlík lékařský.

V neposlední řadě si kočky rády hrají, a to i v pozdějším věku. “Jejich hra často připomíná lov a může se stát, že jedinou dostupnou kořistí je právě pár pohybujících se nohou. Proto se vybavte spoustou kočičích hraček a věnujte kočce každý den nějaký čas, kdy si s ní budete hrát,” radí Zuzana Sequensová.

Netrestejte je!

A neříkáme to proto, abyste je rozmazlili. U kočky ale s fyzickými tresty nějak nepochodíte. Zvolte raději systém odměny za každou věc, kterou kočka udělá správně. Vyberte si jeden způsob odměny a ten neměňte. Zároveň ho ale nepoužívejte v jiných situacích.

View this post on Instagram

A post shared by Anton 3yrs & Darius 14yrs (@tuxedo_cats_and_friends)

Pokud byste kočku za něco potrestali, bude se vám chtít pomstít a dostanete se do nekonečného kolotoče trestů a msty. “Nejlepší je se s kočkou zkusit domluvit a vychovávat ji s klidem. Kočky jsou citlivé na tón hlasu, proto často stačí důrazné ‘NE’ a zabránit jí v nežádoucí činnosti. Až to pochopí, tak je dobré nezapomenout na pamlsek,” říká Zuzana Sequensová.

Kočky jsou chytré a vědí, že je za špatné chování potrestáte jen, když je uvidíte. Proto když nejste doma, nebudou mít problém něco rozbít, poškrábat nebo vyskočit na linku. Pokud ale nezabírá pozitivní motivace, přimějte kočku mít spojenou špatnost s něčím nepříjemným, ale s něčím, co není spojené s vámi.

Využít k tomu můžete různé pachy, textury nebo zvuky, které jsou kočkám nepříjemné a které spojíte například se skákáním na kuchyňskou linku.  Pokud kočka nedokáže určit, odkud přichází trest, bude se kuchyňské lince vyhýbat, ať už jste doma nebo ne. Kočky si totiž uvědomí, že se jim špatné chování nevyplatí, a nakonec toho nechají a vy nebudete za padoucha.

Koktejl - další články

Doporučujeme