Poláci rozhodli, že kočka patří k invazivním druhům. Lidé jsou rozčíleni

8. srpna 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Agentura AP informovala o tom, že rozhodnutí Polské akademie věd, že kočky patří mezi invazivní, tedy nepůvodní tvory, mnoho lidí přímo rozčílilo. Úřady však tvrdí, že pro chovatele koček to nic neznamená a toto rozhodnutí se jich nijak nedotkne.

Ústav pro ochranu přírody zařadil kočku domácí na seznam invazivních tvorů. Média to ovšem podala způsobem, který mohl u mnoho lidí vyvolat pocit, že by se měly toulavé kočky likvidovat. Není tedy divu, že toto rozhodnutí spoustu lidí pobouřilo.

View this post on Instagram

A post shared by Cats | Kitten | Fur (@thatcatslover)

Ústav přitom jen chce, aby lidé nepouštěli své kočičí mazlíčky ven v době, kdy ptáci hnízdí. Vzhledem k tomu, kolik ptáků a malých savců uloví, mají kočky domácí škodlivý vliv na druhovou rozmanitost. Čistě z vědeckého hlediska se kočka domácí musí na území Evropy považovat za nepůvodní druh.

Veterinářka Dorota Sumińská, autorka knížky Šťastná kočka, v televizi TVN naopak řekla, že se až příliš velká část viny ohledně snižování počtu ptáků svaluje na kočky. Za sníženou biodiverzitu může také znečišťování ovzduší nebo fasády domů, do kterých narážejí ptáci. Úřady se tedy snaží společnost uklidnit, že k žádné změně v zákonech ohledně chovu koček domácí, nedojde. Jen by se kočičí mazlíčci neměli pohybovat venku bez dostatečného dohledu. 

 

Koktejl - další články

Doporučujeme