Před 134 lety rozpáral Jack svou první oběť. Jaký je příběh londýnského rozparovače?

31. srpna 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto a oběť Jacka Rozparovače. (Zdroj: Shutterstock/ Profimedia)

Jack Rozparovač se dá považovat za historickou ikonu sériových vrahů. Právě 31. srpna roku 1888 spáchal svou první vraždu. Specializoval se převážně na prostitutky v chudé čtvrti Whitechapel a v přilehlých částech Londýna. Dodnes je tento případ asi největší záhadou kriminalistiky. Společně s Playboyem vám přinášíme nejdůležitější podrobnosti o jeho řádění.

Jack Rozparovač je známý díky svému vraždění Londýnských prostitutek v 19. století. Po celou dobu není znám přesný počet jeho obětí, nejčastěji se však mluví o pěti ženách. V porovnání s ostatními sériovými vrahy, je to celkem malé číslo. Proč je tedy tato záhadná postava v plášti a s kloboukem, číhající v nočních temných uličkách viktoriánského Londýna tak zajímavá a inspiruje k tolika uměleckým dílům, jako jsou knihy, filmy nebo divadelní představení?

Jak Rozparovač byl totiž prvním sériovým vrahem moderního typu. Jeho řádění vyvolalo paniku veřejnosti a s policisty vedl korespondenci. Jeho způsoby vražd byly nesmírně brutální. První oběti pohmoždil obličej, podříznul hrdlo a pořezal trup těla. Druhé téměř odříznul hlavu, na pravé rameno položil části žaludku a na levé hromadu střev. Odřízl část pochvy a močového měchýře. Další mimo jiné odřezal nos, prsa, vyřízl srdce a pohodil na stůl. Následně jí stáhl kůži z obličeje.

Jeho identita je, nebo byla stále nejasná. V loňském roce přišli odborníci z Liverpool John Moores University s tvrzením, že podle nových výsledků testů DNA šlo o polského holiče Aarona Kosminského, kterému v době vraždění bylo dvacet tři let. Byly zanalyzovány krvavé skvrny na šále, která se našla na jednom z míst činů a porovnány se vzorky od Kosmického žijících příbuzných.

Koktejl - další články

Doporučujeme