Recept na svátky klidu a míru. A především rodinné pohody

23. prosince 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Jinými slovy jsme pro vás připravili za pomocí webu Seznamte Se návod, jak přežít vánoční svátky v klidu a pohodě. Trávit čas s rodinou takovou dobu může být někdy velice náročné. A tím nemyslíme, že bychom svou rodinu neměli rádi. Jak tedy na to, abychom si udrželi v rodinném kruhu pozitivní atmosféru?

Pro devět domácností z deseti je příprava Vánoc neúnosný stres. Zkuste to letos z opačného konce. Místo plánování a snění o tom, že letos bude vše perfektní, začněte myslet realisticky. Jen tak se nemůže pokazit vůbec nic a budete jen příjemně překvapeni. I když letošní Vánoce budou trochu jiné než ty přechozí.

Hádky o Vánocích

Podle statistik se o Vánocích pohádá přes 95 procent rodin. Psychologové se shodují, že za to můžou stres, přepracovanost a hlavně nereálná očekávání. Tedy že jediný den v roce budeme jiní, než doopravdy jsme. Že tentokrát konečně nedáme najevo nevoli, únavu a frustraci z toho, že manžel chodí na Štědrý den na čtyři hodiny s kamarády do hospody, že manželka ve stejnou dobu začne drhnout parkety nebo mýt okna… Jde to vůbec?

Najděte kompromisy

Chtějte vědět, jak si kdo letošní Vánoce představuje. Sedněte si spolu celá rodina i s dětmi a proberte to. Pokuste se najít kompromis přijatelný pro všechny. Až do Štědrého dne se dohodnutých pravidel držte. Když se každý názor liší, pokuste se též najít kompromis. Třeba tak, že se budete řídit podle přání těch nejmenších (protože oni to mají nejtěžší na pochopení a na Vánoce se těší nejvíc).

Nenuťte dospělé děti zůstat doma

Domluvte se dopředu na tom, jestli chtějí například starší děti trávit Štědrý večer skutečně doma a jestli by nechtěli být raději u přítele (přítelkyně). Jestli uslyšíte, že by chtěli, nehádejte se s nimi a reskpektujte je. Nejspíš už dospěli a mají odvahu žít svůj život – pro vás nejlepší vizitka.

Domluvte si jídelníček

Poraďte se navzájem o svátečním menu (včetně Štěpána a Božího hodu). Nenuťte nikomu kapří nebo čočkovou polévku, majonézu do salátu,… Naplánováním jídla se vyhnete nejen hádkám, ale i nadbytečným nákupům a vyhazování peněz. A když chce někdo něco extra, ať se o to taky postará.

Nezapomeňte na odpočinek

I v práci nebo ve škole máte pauzu na oběd nebo na svačinu. Totéž platí během hektických vánočních příprav. Neplánujte jen to, co kdo musí z rodiny udělat, poshánět, zařídit, ale kdy budete odpočívat. K tomu patří i vzájemná dohoda všech členů rodiny, jestli budou mít chuť chodit na návštěvy po příbuzných, ven na procházky nebo hromadně vyrazí na půlnoční mši. Mějte přitom na paměti jedno: Když budete kohokoliv k čemukoliv nutit, bude otrávený, protivný a tuto náladu přenese i na ostatní.

Fakta o rodinném vánočním štěstí

  • Průměrná česká rodina se pohádá už v 10 hodin dopoledne. Nejčastěji kvůli úklidu, přípravě jídla a volbě televizního programu.
  • Krátce po 11. hodině dopoledne rodiče poprvé zle okřiknou rozdivočelé děti.
  • Po první sklence alkoholu sáhnou dospělí v 11:45, aby “vydrželi”.
  • 20 procent párů si navzájem vyhrožuje rozvodem. Ve 45 procentech případů dojde k hádce přímo u štědrovečerního stolu.

Koktejl - další články

Doporučujeme