Smrt kvůli TikToku? Chlapec z Velké Británie plnil výzvu na sociální síti, při které upadl do kómatu

7. srpna 2022·Koktejl·Redakce

Archie Battersbee (Zdroj: Profimedia)

Včera obletěla svět zpráva, že dvanáctiletý chlapec Archie Battersbee z Velké Británie zemřel. Stalo se tak poté, co lékaři z rozhodnutí soudu odpojili mladíka od přístrojů, které ho udržovaly při životě. Informaci uvedl deník Daily Mail.

Děsivá a zbytečná. Smrt dvanáctiletého britského chlapce Archieho Battersbeea byla opravdu zbytečná. Podle jeho matky Hollie Dance plnil chlapec nebezpečnou výzvu na sociální sít TikTok zvanou Blackout Challange. Uživatelé se v ní snaží vyvolat mdloby nebo se dostat do bezvědomí. Oficiální vyšetřovací zpráva sice žádnou výzvu nezmiňuje, ale je jasné, že zranění si chlapec způsobil sám.

Jeho matka ho našla na začátku dubna doma v bezvědomí s páskem uvázaným okolo krku. Podobných případů je mezi dětmi ale bohužel čím dál tím více. Letos v lednu se při podobné výzvě udusila v koupelně na pásku desetiletá dívka. “Neměli jsme ani tušení. Nevěděli jsme, že se takové hry účastní. Věděl jsem, že na TikToku se dívá na videa, na taneční choreografie. Ale takové zvěrstvo, to jsme si nedovedli představit,“ řekl deníku La Repubblica dívčin otec Angelo Sicomero.

Archie Battersbee (Zdroj: Profimedia)

Podle odborníků si děti myslí, že se nemůže nic stát, ale rizika jsou obrovská. Podle Kamila Kopeckého ze serveru E-Bezpeci.cz si třeba české děti vyzkoušely např. Cinnamon Challange nebo Salt and Ice, při jejímž napodobování dochází k poleptání kůže působením ledu a soli. Podle něj se děti snaží zviditelnit, být in, potlačit nudu nebo napodobit své přátele a vzory.

Archie ležel v kómatu od dubna. Lékaři chtěli provést test mozkových funkcí, aby s jistotou určili, zda u chlapce nastala mozková smrt. Rodiče to ale nedovolili, což odstartovalo sérii soudních tahanic. Na konci května soud určil, že lékaři mohou provést vyšetření magnetickou rezonancí. Při té se prokázalo, že mozek vykazuje nulovou aktivitu. Lékaři uvedli, že není šance na vyléčení pacienta a že by měl mít právo zemřít. Navrhli proto odpojení od přístrojů.

Rodina byla proti, případ šel opět k soudu. Konečný verdikt, že lékaři chlapce mají od přístrojů odpojit, padl na konci června. Rodiče neuspěli ani se stížností u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Soud zamítl i to, aby byl chlapec na konci života přesunut do hospice. Soudkyně uvedla, že je v nejlepší zájmu dítěte, aby měl tu nejlepší péči a převoz by byl nebezpečný.

Hollie Dance (Zdroj: Profimedia)

Matka chlapce uvedla, že Archie zemřel v sobotu ve 12.15 místního času, dvě hodiny poté, co nemocnice začala ukončovat jeho léčbu. „Jsem ta nejhrdější matka na světě. Byl to krásný chlapec a bojoval až do úplného konce,“ řekla novinářům před nemocnicí.

Koktejl - další články

Doporučujeme