Jana Vohralíková: Petr Pavel jezdí po chodbách Pražského hradu na koloběžce. Zatím tam bloudíme všichni

31. března 2023·Koktejl·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Jana Vohralíková. (Foto: Frekvence 1)

Vedoucí kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková byla hostem Romany Navarové ve čtvrtečním Press klubu Frekvence 1. Povídaly si spolu o tom, jak moc se zatím Hrad změnil, jak se tam změní bezpečnostní opatření, a jak se bude měnit organizační struktura.

Prezident se na začátku tohoto týdne stěhoval na Hrad. Celou zemi oblétly fotografie a videa, jak si nese osobně krabici s věcmi. Lidé to komentují jako začátek nových časů, začátek lidskosti a přiblížení se lidem. Když viděla kancléřka Jana Vohralíková tyto záběry, vůbec jí to nepřišlo divné. Kdyby prý však tak málo stačilo ke změně poměrů v naší zemi, bylo by to pěkné.

Prostory určené pro pana prezidenta, jeho rodinu a jeho pracovníky byly zkontrolovány. Podle paní Vohralíkové zatím po chodbách Hradu bloudí všichni“Dneska pan prezident přijel za mnou do kanceláře na koloběžce, prý bude střídat dvě,” vypráví vedoucí kanceláře prezidenta republiky.

Se zprávou o bezpečnostní situaci na Pražském hradě seznámí policie prezidenta Petra Pavla na začátku dubna. Je možné, že bezpečnostní rám a podobné záležitosti, které brzdí turisty, budou zmírněna“Já v tuto chvíli nemohu říct, zda k tomu dojde. Indicie ale mám, že by některá zmírněná být mohla. Jinak pro situaci, která je dnes, věci fungují, jak nejlépe mohou. Jistě bude třeba vše ještě zoptimalizovat. My noví se budeme muset ještě učit od starších,” říká Vohralíková

Jistě i jí samotné se změnil život oproti životu v Senátu. Doprovází pana prezidenta na každém kroku, a jeho tempo je velice rychlé. “Zrovna dnes se mě senátoři ptali, zda je to lepší v Senátu nebo na Hradě. Obojí je pěkné, ale je pravda, že když jsem v noci po inauguraci stála u okna a dívala se na Prahu, říkala jsem si: Holčičko, to sis teda pěkně otočila život,” konstatuje s úsměvem kancléřka.

Prezidenta Zemana zhodnotí až dějiny

Prezident obecně nepřišel do Senátu celých devět let. Přijetí bylo tedy velmi srdečné. Současný prezident Pavel má již dnes ve svém plánu na sto dní odrážku, že bude pravidelně jednat s ústavními činiteli, aby nedocházelo k situacím, ke kterým docházelo poměrně často. Co se týče změn, které má paní Vohralíková v plánu, zatím neuplynul od inaugurace ani měsíc. “Reálných dnů v kanceláři ještě moc nebylo. Klíčové pozice jsou uvolněné a my do nich stavíme nové lidi. Následně budeme dělat revizi organizační struktury. Miloš Balák je dnes na dlouhodobé neschopnosti, jako zaměstnavatel s tím tak nemůžete nic udělat. Plánujeme velkou organizační změnu, která dostane pod kontrolu obě příspěvkové organizace, správu Pražského hradu nebo Lány,” vysvětluje Jana Vohralíková. Dodává, že dvě funkční období prezidenta zemana zhodnotí až jednou dějiny. “Já mohu se spoustou věcí nesouhlasit, ale vím, že leckteré věci budeme určitě dělat jinak.” 

Jednání proti dobrým mravům nezměníte trestním oznámením

Daří se rozklíčovat poměry a toky peněz mezi hradní kanceláří a správou Pražského hradu? “Čekáme na finální zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ta prověřovala všechny tři organizace, kancelář prezidenta, správu Pražského hradu i Lány. Nevím, zda se někdy podaří vše rozklíčovat. Až bude zpráva NKÚ hotová, budeme stát před otázkou, jak moc se hrabat v minulosti. Přála bych si, abychom za minulostí udělali tlustou čáru a sehnali kompetentní lidi, kteří nejen politickou kulturu, ale i kulturu fungování kanceláří změní. Je rozdíl mezi tím, když je něco proti právu a něco proti dobrým mravům. Domnívám se, že většina případů byla proti dobrým mravům. To nezměníte trestním oznámením. Změníte to jen tak, že ukážete jiný příklad a budete se chovat jinak,” říká kancléřka.

Na závěr odpověděla na otázku, jak ji zaměstnanci přijali. “To se samozřejmě špatně hodnotí po tak krátké době. Vím ale, jak to tam vypadalo, když jsem tam chodila přebírat úřad a jak to tam vypadá nyní. Mám pocit, jako by se nad Hradem zvedl poklop. Je to skutečně jiné,” má jasno Jana Vohralíková, která byla hostem na Frekvenci 1.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme