Stále je okolo nich velké tajemství. Co všechno víme o kočkách rybářských?

2. února 2022·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Vědci už dlouho vědí, že kočky neloví jen na souši, ale jsou schopné ulovit něco i ve vodě. Stále se o jejich aktivitách nic moc neví. Tentokrát kamera zachytila kočky rybářské na lovu. Informuje o tom server ScienceNews.

První podrobný pohled na to, jak kočky rybářské loví,” říká podle serveru ScienceNews spoluautorka a bioložka Tiasa Adhya, která před více než deseti lety spoluzaložila projekt The Fishing Cat Project. Studie se objevila v časopise Mammalia a týká se asijské kočky rybářské. Ta je dvakrát větší než kočka domácí a může vážit až 15 kilo.

V noci obchází potoky a bažiny a hledá ryby. K tomu je velmi dobře adaptovaná, protože má zatažitelné drápy a dvouvrstvou srst, která jí pomáhá zůstat v suchu. Je skvělým plavcem, ale podle vědců nemá vždycky stejnou strategii. Mění se podle hloubky vody. “Kočka rybářská přemýšlí stejně jako rybář. Oba neustále myslí na to, kde jsou ryby,” říká pro server jeden z lidí, který je do projektu zapojen.

Analýza ukázala, že v hluboké vodě zhruba 52 % šelem zůstávalo na místě a čekaly na kořist. Jen necelá 4 % po kořisti skočila. Šelma si velmi dobře rozmyslí, než skočí. Pomáhá jí to šetřit energií a zvýšit šance na úspěch při útoku. V mělké vodě se ale chování změnilo.

Kočky byly čilejší a až v 96 % případech byly aktivnější. „Rozšiřuje to a upřesňuje naše znalosti o semiakvatické povaze kočky rybářské,“ říká pro ScienceNews ekolog Jim Sanderson. Přestože vědci zaznamenaly několik kočkovitých šelem na kamery, stále není přesně jasné, kolik jich běhá po světě.

Koktejl - další články

Doporučujeme