Svoboda slova je fajn, ale jak naučit svého psa, aby přestal štěkat?

13. dubna 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Psí štěkot rozhodně není zbytečný. Může nás upozornit na blížící se nebezpečí, nebo může zastrašit nepřítele. Stejně tak jako u lidí, je někdy lepší, když se mlčí. Je spousta situací, kdy váš pes štěká, ale nesetkává se to s žádným užitkem, ba naopak je to na obtíž. Jak naučit svého psa přestat štěkat na váš povel? S tím nám poradil web Čti doma.

V minulosti sloužili psi k tomu, aby chránili farmu, statek, stádo či obydlí svého majitele. Až postupem času se z hlídačů stali domácí mazlíčci a členové rodiny. Spoustu instinktů jim ale samozřejmě zůstalo a jsou jim přirozené. Jako je například štěkot. 

Pokud tedy zaznamenají potencionální nebezpečí přicházející zvenku, což může být jen soused přicházející domů, nebude dobře myšlený psí štěkot brán v paneláku pozitivně. Jsou však i jiné situace, kdy by se nám hodilo našeho miláčka lehce ztlumit. Není to tak úplně nemožné. Existují způsoby jak psa naučit, aby na váš povel přestal štěkat. 

Trénink je snadný, ale je třeba ho nezanedbat a pravidelně dodržovat. Zapomeňte na křik, kterým byste pejska chtěli utišit. Pro něj to bude vypadat tak, že jste se k němu se štěkáním přidali a vesele si bude štěkat dál. Udržte si klidný a tichý tón hlasu a používejte slovo “ticho”. Vždy, když začne štěkat v nevhodnou dobu, opakujte mezi jednotlivými štěky klidné slovo ticho, dokud se zcela neuklidní. Poté mu dejte pamlsek, který si před tím nezapomeňte připravit. Stačí si dát pozor, aby pamlsek nedostal ve chvíli, když ještě štěká. Buďte trpěliví a vydržte takhle psa cvičit třeba i několik týdnů. Odměnou vám bude takové dálkové ovládání na ticho.

Koktejl - další články

Doporučujeme