Tajemství prozrazeno. Jak vysoko mohou kočky opravdu vyskočit?

19. srpna 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Kočky jsou takové malé akrobatky, které často zkouší, co všechno jejich tělo dovede. Všichni víme, že mají devět životů, ale přemýšleli jste někdy nad tím, jak vysoko umí vaše kočka vyskočit?

Do výšky, do jaké může kočka vyskočit, vstupuje mnoho faktorů, včetně věku, hmotnosti, obratnosti zvířete a jeho celkového zdraví. Menší kotě navíc nemusí vyskočit tak vysoko jako třeba dospělá kočka. Odlišuje se i každé plemeno. Většina micek umí skákat po nábytku, po kuchyňské lince nebo třeba po ledničce, pokud to mají doma povolené.

“Pružiny”, které mají kočky v zadních nohách jsou opravdu působivé. Dospělá kočka může vyskočit v průměru až pětkrát nebo šestkrát výš, než je její výška. Samozřejmě ale existují i výjimky. Některé vzdálenosti jsou i na kočky až příliš vysoké nebo vzdálené.

Studie, která se na toto zaměřila, prý zaznamenala i takovou kočku, která vyskočila až osmkrát výš než je její výška. Podle Guinessovy knihy rekordů drží světový rekord kočka z USA Waffle, která vyskočila do výšky dva metry. Pro kočky je skákání naprosto přirozené. Mají to v genech díky pružným zadním nohám, svalech v nohách a ocasu, který jim pomáhá se při dopadu vyrovnat. Proto není dobré je v tomto omezovat.

Jestliže ale nechcete, aby vám kočka skákala po bytě, je dobré ji přesměrovat do vhodnějších prostor. Ideální jsou k tomu kočičí škrabadla s několika patry, na kterých si kočka bude moct skákat dle své libosti. Na škrabadlech jsou i pelíšky, do kterých se vaše micka může pohodlně uvelebit a prospat zbytek dne.

Pokud se ale kočka rozhodne skákat do nepřístupných prostor, je možné, že k tomu má svůj důvod. Třeba se snaží uniknout nebezpečí v podobě jiné kočky či psa v domě. Nebo se také může chtít skrýt před vámi, protože se necítí dobře a něco ji bolí. Většina koček se proto rozhodne schovat se na místo, které není pro jejich majitele tak dobře přístupné.

Vy byste se jako majitelé čtyřnohých krasavic měli zaměřit na jakékoliv neobvyklé chování a případně si promluvit s veterinářem. Skákání kočky je ale v jejich DNA zakódované, takže se snažte, aby k němu měla dostatek prostoru a byla tak šťastná a spokojená.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme