Jsou líné, jde jim jen o jídlo a chtějí všechno zadarmo. Vědci nenechali na kočkách nit suchou

18. srpna 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Pokud si myslíte, že je vaše kočka líná, možná máte pravdu. Myslí si to vědci z Kalifornské univerzity, kteří provedli experiment se sedmnácti kastrovanými domácími kočkami. Výsledkům se nestačili divit, kočky se totiž rozhodně nepředřou.

Všem kočkám nabídli vědci volně přístupný tác s granulemi a vedle toho dávkovač s hlavolamem. V druhém případě sice byly granule větší, ale přesunout je do misky byl trochu náročnější úkol. Ze sedmnácti koček se jen čtyři snažily dostat jídlo z hlavolamu. Osm se o to nepokusilo vůbec.

Ve světě zvířat je to velmi neobvyklé. „Existuje řada výzkumů, které ukazují, že většina zvířecích druhů, včetně ptáků, vlků, primátů nebo třeba žiraf, pro své jídlo raději pracuje, chtějí si ho zasloužit,“ uvedla hlavní autorka studie Mikel Delgad, odbornice na kočičí chování.

Vědci soudí, že například u primátů je tomu tak proto, že jim úsilí vynaložené na získání potravy umožňuje dozvědět se více o svém okolí a o prostředí, kde žijí. Zvířecí psycholog Glen Jensen poprvé tuto metodu popsal v šedesátých letech dvacátého století. Tehdy zjistil, že potkani dávají přednost krmivu z dávkovače.

Kromě výše uvedených zvířat to tak mají třeba i ovce, psi nebo kozy. Kočky svým postojem „chci to zadarmo“ tak trochu vyčnívají. „Není to tak, že by kočky nikdy nepoužily dávkovač s hlavolamem, ale obecně snědly mnohem více jídla z volně přístupného podnosu. Strávily u něj více času, a když přišly do místnosti, zamířily jako první k němu,“ řekla Delgad pro Daily Mail.

Všech sedmnáct koček mělo na sobě během experimentu monitor aktivity. Toto zařízení pak vědcům prozradilo, že i kočky, které byly ze všech nejaktivnější, preferovaly volně přístupnou potravu. Otázkou ale zůstává, jak by se chovaly nekastrované kočky či kočky, které žijí ve volné přírodě.

Studie byla publikovaná v časopise Animal Cognition. Vědci upřesnili, že kočky, které jedly víc jídla z dávkovače s hlavolamem, toho snědly mnohem víc. To by mohlo naznačovat vztah mezi hladem a úsilím, tedy „čím větší hlad mám, tím víc se snažím.“

Koktejl - další články

Doporučujeme