Tchajwanský kandidát na prezidenta přišel s netradičním řešením porodnosti. Chce za těhotenství rozdávat psy a kočky

16. září 2023·Koktejl·Redakce·ČTK

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

Tchajwanská demografické krize a prudce klesající porodnost by se dala vyřešit tím, že vláda nastávajícím rodičům zdarma nabídne kočku nebo psa. Podle listu The Guardian to prohlásil miliardář Terry Gou, který minulý týden vstoupil do prezidentského klání.

Dvaasedmdesátiletý zakladatel Foxconnu, který se řadí mezi významné dodavatele společnosti Apple, minulý týden ohlásil, že se bude ucházet o post prezidenta jako nezávislý kandidát. V pátek Gou voličům, kteří se shromáždili v chrámu v Tchaj-peji, řekl, že klesající porodnost by se dala vyřešit tím, že se budoucím rodičům daruje mazlíček.

Tchaj-wan má jednu z nejnižších porodností na světě, což mnozí lidé zdůvodňují vysokými životními náklady, obtížnou dostupností péče o děti a očekáváními spjatými s tradičním rozdělením rolí mezi pohlavími. Rychlé stárnutí populace ohrožuje hospodářství a armádu této ostrovní země, kterou Čína považuje za jednu ze svých provincií a hrozí jí vojenským zásahem, pokud vyhlásí nezávislost.

V poslední době ale prudce přibylo lidí, kteří si pořídili domácí mazlíčky, z čehož se může zdát, že mnoho párů dává přednost zvířatům před dětmi. Podle Goua by ale mohli mít motivaci zvládnout obojí najednou.”Pořiďte si dítě a já vám dovolím vychovat ještě jedno domácí zvíře,” řekl podle překladu stanice Formosa TV. “Kočku, psa. Poroďte dvě a já vám dovolím adoptovat další dva,” uvedl Gou. K pořízení domácího zvířete Tchajwanci nepotřebují povolení vlády. Gou řekl, že nedávno navštívil útulek a měl pocit, že by se oba problémy mohly vyřešit společně.

Pokud v budoucnu nebude žádná porodnost, kdo se postará o naše chlupaté přátele?” řekl Gou novinářům po setkání s voliči. “Takže jsem tyto dva problémy spojil dohromady. Nemůžete ode mě, jednoho člověka, čekat, že navrhnu kompletní politiku pro každou maličkost. Přidávat a násobit lásku, to je můj cíl,” dodal.

Návrh kritizovali někteří vládní politici i ochránci zvířat. Gou uvedl, že při minulých prezidentských volbách navrhoval vládní dotace na náklady na výchovu dětí do šesti let, ale nebylo to realizováno. Gou o víkendu odstoupil z rady Foxconnu. Nyní musí do prosince nasbírat 290.000 podpisů, aby si zajistil nominaci, ale již nyní podle deníku otřásl prezidentským kláním, protože je třetím opozičním kandidátem.

Podle politických analytiků hrozí, že Gou ještě více rozdělí hlasy voličů, kteří nejsou členy tchajwanské vládní Demokratické pokrokové strany (DPP). Její kandidát a nynější viceprezident William Laj ale zatím zůstává v čele předvolebních průzkumů se zhruba třetinovou podporou voličů. Prezidentské volby se budou na Tchaj-wanu konat v lednu příštího roku. Nynější prezidentce Cchaj Jing-wen v květnu skončí druhé funkční období a o třetí se už ucházet nesmí.

Koktejl - další články

Doporučujeme