Válečný konflikt, který je tak blízko, by měl děsit každého, říká politolog Petr Just

13. října 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Petr Just. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl politolog Petr Just. V rozhovoru s Helenou Šulcovou mluvili o tom, co nám přinesl summit, o válečném konfliktu i o kandidátech na prezidenta ČR.

Minulý týden proběhl pražský summit, bylo zde mnoho politiků nejen z EU. Celé nám to přineslo symbolické výsledky. “Bylo to první zasedání nového politického evropského společenství, a když je něco poprvé, zájem médií je poměrně velký. České republice a českému předsednictví to tak přineslo i reklamu. Zatím se zdá, že organizace byla úspěšná. Nové evropské společenství je teprve v plenkách a možná právě proto je dobré, že ČR u toho byla a mohla pomáhat utvářet novou diskusní platformu,” říká Petr Just. Zdálo se však, že ve světě je summit prezentován jako záležitost Emmanuela Macrona. Nové evropské společenství byla Macronova iniciativa. To mu nikdo neodepře. Záležitost posunul na eurouniiní základnu a ta s tím teď začíná pracovat. Tím pádem pořadatelství prvního zasedání připadlo na Českou republiku,” vysvětluje Just.

Válku může zastavit jedině Putin

Události z posledních dní, co se týče konfliktu na Ukrajině, děsí spoustu lidí. Člověk nemusí být politolog, aby měl strach. Válečný konflikt, který je tak blízko nás, by měl děsit každého. Zejména když vidíme, že v Rusku dochází k oživování studenoválečného myšlení, kdy opět usilují o rozdělování sfér vlivu, snaží se mít vliv na země, které ale už nejsou podřízeny Moskvě… Když se země rozhodne, že se chce spíš přiblížit západu, chce se přiblížit Evropské unii, je to v Moskvě vnímáno nelibě a pod různými záminkami, třeba že diskriminují ruskou menšinu, začne útočit. Bohužel se nyní musíme sžít s realitou, která není nijak optimistická. Kreml evidentně není připraven válku stopnout. Jediný, kdo může válku zastavit, je Putin,” konstatuje politolog Just. Dodává, že ačkoliv to není vidět, jsou pokusy o jednání. OSN byla zřízena proto, aby se snažila řešit mírovou cestou spory mezi státy. “Musíme si uvědomit, jakou roli v OSN hraje Rusko. Je jedním ze stálých členů, má právo veta, takže žádná rezoluce rady bezpečnosti neprojde bez hlasu Ruska,” vysvětluje.

Petr Just má v Moskvě bratrance, který tam působí jako novinář pro česká média. “Lhal bych, kdybych tvrdil, že o něj nemám strach. On je ale velký dobrodruh, cestoval i do válečných oblastí, například do Sýrie nebo na Kavkaz, takže věřím, že má nějaký pud sebezáchovy a dokáže případně rozpoznat, kdy už by to bylo nebezpečné a bylo by na čase se vrátit,” říká politolog.

Bude Ukrajina tématem prezidentský voleb?

Podle Justa by rozhodně měla být tématem role prezidenta v zahraniční a obranné politice. “S prezidentem Milošem Zemanem je to momentálně komplikovanější v tom, že prezident není příliš veřejně aktivní. Sice po vypuknutí války dával jasně najevo své názory, které byly v rozporu s tím, co říkal dřív a stal se kritikem ruského současného počínání. Nicméně jsem narážel na to, že tomu tak vždycky nebylo. Už jsme zažili dvoje přímé prezidentské volby a mně se zdálo, že hlavními tématy byla taková, která s prezidentem a jeho postavením v politickém systému neměla nic společného. Když se díváme na výčet prezidentových pravomocí, do jisté míry můžeme říci, že prezident zasahuje do všeho, protože podepisuje zákony, které řeší úplně všechno. Přece jenom jsou oblasti, ve kterých má prezident větší a intenzivnější vliv. Zahraniční věci, obrana, bezpečnost… Může se tedy mluvit více o tom, jaká je role prezidenta v těchto oblastech, bude to jedině dobře. chceme slyšet, jak by kandidáti v těchto oblastech fungovali,popisuje Petr Just a dodává, že současná situace nahrává generálovi Petru Pavlovi.

Nabízí se otázka, koho vyšle ANO do prezidentských voleb. “Pravděpodobnost, že to bude Andrej Babiš, se snižuje. Ještě před dvěma měsíci bych odpověděl, že jsem přesvědčen, že do volby půjde. Nyní ale daleko častěji mluví o tom, že by ANO mohlo mít jiného kandidáta. Na senátních volbách mohl Babiš vidět, jaký je efekt druhého kola. V druhém kole budou muset kandidáti získat hlasy mimo svou bublinu. To se hnutí ANO příliš nedaří,” říká host Press klubu Frekvence 1.

Koktejl - další články

Doporučujeme