Zachycené momenty, které psaly historii. Fotografie, které se jen tak nevidí

3. listopadu 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Královna Alžběta II. (Foto constative.com se souhlasem)

Vybrali jsme pro vás několik fotografií, které ukazují pravou tvář historie. Ať už jde o královnu Alžbětu II. v britské armádě nebo Adolfa Hitlera v davu na počátku 1. světové války. Z některých snímků budete mít až husí kůži. Vidět dějiny takhle černé na bílém. Informace přinesl web Constative.com.

Královna ve službách britské armády, 1945

Málo známým faktem o královně Alžbětě II. je, že sloužila své zemi během druhé světové války. Zatímco ostatní členové královské rodiny dělali charitativní práci na státní straně, Elizabeth se rozhodla vstoupit do britské armády a sloužit jako mechanik a řidič vojenského kamionu.

Královna Alžběta II. (Foto constative.com)

Vánoční příměří z roku 1914

I když se tato myšlenka dnes zdá nemyslitelná, nebylo tomu tak během Štědrého dne roku 1914, kdy byli vojáci nepřátelské armády součástí zvláštního příměří, které si vzalo pauzu od krveprolití války a respektovalo ducha svátků.

Vánoční příměří 1. sv. válka (Foto constative.com)

Muž kontrolující délku plavek

Představte si, že jdete na pláž a už se nemůžete dočkat, až se vrhnete do vln oceánu. Když v tom se objeví takový člověk s metrem a zkontroluje vám délku vašich plavek, zda nejsou příliš krátké. Pokud ano, dostanete pokutu na místě. Ženy na tomto obrázku si nemusí nic představovat, protože přesně tomu byly ve dvacátých letech minulého století vystaveny.

Muž kontrolující délku plavek (Foto constative.com se souhlasem)

Padající muž, 2001

Fotografie, kterou pořídil Richard Drew v okamžicích po útocích z 11. září 2001, je zřetelným únikem jednoho muže z hroutících se budov. V den hromadné tragédie je Padající Muž jedním z mála široce viděných obrázků, které ukazují, jak někdo umírá.

Padající muž, září 2001 (Foto constative.com se souhlasem)

Mnichovský masakr, 1972

Během olympiády v roce 1972. Izraelec Dan Alon vzpomínal na krásné okamžiky na olympiádě, dokud osm členů palestinské teroristické skupiny nepřepadlo olympijskou vesnici, kde byli Izraelci. Vyzbrojeni granáty a puškami zabili 2 týmy a zadrželi 9 rukojmích, když požadovali propuštění 234 svých vlastenců.

Mnichovský masakr (Foto constative.com se souhlasem)

Oběd na vrcholu mrakodrapu, 1932

Snímek zachycující 11 dělníků, kteří si ve výšce 256 metrů nad mořem vychutnávají svůj oběd, se stal symbolem americké odolnosti a ambic. Zároveň je to jedna z nejikoničtějších fotografií města New York City.

Oběd nad Manhatanem (Foto constative.com se souhlasem)

Mladý Hitler oslavuje začátek první světové války, 1914

Místní fotograf Heinrich Hoffmann pořídil tuto fotografii na shromáždění na podporu velké války proti Rusku na mnichovském Odeonsplatz 2. srpna 1914. Snímek se stal oblíbeným nástrojem nacistické propagandistické mašinérie a objevil se s hlavičkami jako „Adolf Hitler: Muž z lidu“, udržující myšlenku, že nacistická agenda byla vždy součástí německého lidu.

Mladý Hitler v davu (Foto constative.com se souhlasem)

Mickey & Minnie, Disneyland, 30. léta

Tyto originální kostýmy Disney ikon Mickeyho a Minnie Mouse jsou podle nás trochu děsivé. Zdá se, že dítě na obrázku si to myslí taky. Nejsme si úplně jisti, čí to byl nápad předělat Mickeyho a Minnie do méně strašidelné podoby, ale ať už to byl kdokoli, jsme mu neskonale vděčni. Další verze byla mnohem bližší té, na kterou jsme nyní zvyklí.

Mickey a Minnie (Foto constative.com se souhlasem)

 

 

Koktejl - další články

Doporučujeme