Zdeněk Hřib: Že nebudeme sedět v radě s trestně stíhanými, není podmínka, ale princip. Nechápu, proč je kolem toho takové haló

5. října 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Zdeněk Hřib. (Foto: Frekvence 1)

Hostem úterního Press klubu byl pražský primátor z Pirátské strany Zdeněk Hřib. S Romanou Navarovou mluvili o kandidátech na prezidenta, o jednání s koalicí Spolu a o neshodách, které má Hřib s panem Svobodou.

Vlastního prezidentského kandidáta koalice Spolu (ODS, Top 09 a KDU-ČSL) nenominuje. Strany povedou informační kampaň, ve které nepřímo podpoří senátora Pavla Fischera, ekonomku Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla. Host Press klubu Frekvence 1 Zdeněk Hřib to považuje za zajímavou strategii. “Je to záležitost, kterou zvolila koalice Spolu a já nevím, jestli my máme v plánu podporovat někoho z prezidentských kandidátů. Muselo by to být spuštěno jedině tím, že by o podporu požádali, ale zatím se žádná žádost neobjevila,” říká primátor a dodává, že to, co řekla členka předsednictva paní Hejnová na konci července tohoto roku – totiž že Piráti svého kandidáta volit nebudou – by bral jako bernou minci. Nemyslím, že někoho proaktivně hledáme. Kdyby někdo doručil žádost, bylo by to něco, nad čím bychom se zamýšleli,vysvětluje Hřib.

Ještě jsem se nerozhodl, koho budu volit

Danuše Nerudová sice poděkovala za podporu koalici Spolu, nicméně oznámila, že chce zůstat apolitickou kandidátkou na prezidentku České republiky. “Já se nyní prezidentskou volbou prakticky nezabývám. Řeším hlavně vyjednávání v Praze, ale pokud chcete znát můj osobní názor, prezident volený přímo by měl být nadstranický. Já se zatím nerozmýšlel, koho budu v prezidentských volbách volit. Seznam kandidátů ještě není konečný,” uzavírá toto téma pražský primátor Zdeněk Hřib.

Šest primárních projektů

Jednání po volbách pokračují, v pondělí večer se sešla koalice Spolu s hnutím Ano. Shodli se na většině programových otázek a do týdne by měla být další schůzka. Spolu se však sešla i s Piráty“Vrátili jsme se k našemu principu, že Piráti v radě odmítají zasednout s trestně stíhanými osobami. Spolu nám zase nastínila jejich programové priority. Ve čtvrtek se sejdeme znovu a bude na nás, abychom představili priority, které si představujeme my. Samozřejmě budeme mluvit především o šesti primárních projektech, se kterými jsme šli do voleb, což znamená masivní stavba nájemních bytů, tramvajový okruh, revitalizace veřejných prostranství, pokračování v energetické soběstačnosti města a mimo jiné i vědecko-technický park, který Praze chybí…” vyjmenovává Zdeněk Hřib priority Pirátů. Největší třecí plocha bude patrně v tom, že Piráti odmítají zasednout v radě s trestně stíhanými politiky. “Z mého pohledu nejde v tomhle případě ani o podmínku, ale o všeobecně platný princip. Nechápu, proč je kolem toho takové haló. Kdyby se objevilo nové trestní stíhání, chceme, aby bylo jasné, že dotyčný musí z kola ven. V minulosti to nebylo pravidlem a nečekal jsem, že právě v tomto bodě nebude shoda,” vysvětluje svůj postoj pražský primátor.

Nechte svá ega za dveřmi

Strategický poradce radí nechat při jednání ego za dveřmi“Nechápu, jakou to má souvislost s egem. Tato záležitost je v naší volební strategii zveřejněné už před volbami. Tento orgán bude schvalovat finální podobu koaliční smlouvy, stejně tak to bylo i při přijetí Pirátů do celostátní vlády. Já se s panem Svobodou určitě dohodnout zvládnu. Skutečnost, že já nesouhlasím s některými názory pana poslance Svobody, není nic nenormálního. Dohoda je samozřejmě možná, ale když je prezentován názor, se kterým nesouhlasím a není věcně správný, musím se ozvat. Na tom nevidím nic špatného,” uzavírá host Romany Navarové Zdeněk Hřib.

Koktejl - další články

Doporučujeme