Krásná v každém věku. Fotografka svými portréty oslavuje ženské šediny

10. března 2020·Články·Karolína Stránská

Fotografka Birgitta Zoutman přišla s nádherným projektem, který byl inspirován portrétem její matky. Fotografka svou maminku přesvědčila, aby se nechala v ateliéru vyfotit, a byla překvapena, jak moc jí zešedivěly vlasy. Tím započala konverzace o tom, zda barvit, nebarvit, jak různí lidé nahlížejí na přibývající šediny atd.

“Janine Wood byla jednou z modelek, která přijala mé pozvání k tomuto fotoprojektu. Zeptala jsem se jí, proč se rozhodla přestat barvit vlasy a přijmout šediny,” uvádí fotografka.

“Začala jsem objevovat šedé vlasy, když mi bylo dvacet let. Ihned jsem si je začala barvit. Podlehla jsem názoru společnosti, že šedé vlasy znamenají stáří, ale když mi bylo dvacet, stará jsem nebyla. Mému muži se barvené vlasy nelíbily, ale já si je dál barvila. V roce 2018 jsem jela do Švýcarska za svou neteří, se kterou si jsme velmi blízké. Povídali jsme si o stárnutí, přijímaní sebe sama a nepodřizování se představám ostatních o tom, jací bychom měli být. Po našem rozhovoru jsem se rozhodla, že nechám svou přirozenou barvu zářit,” uvedla Janine.

“Nikdy jsem nebyla šťastnější ohledně vlasů. Je to tak osvobozující nebýt otrokem barvení a nedělat si starosti s tím, zda fouká vítr. Mé vlasy jsou v mnohem lepším stavu, než kdy byly. Můj manžel je také nadšený a už jsem obdržela mnoho komplimentů. Bylo to velké rozhodnutí, ale bylo to jedno z nejlepších, které jsem udělala,” dodává.

Články - další články

Doporučujeme