Lesk oken beze šmouh: Leštěte pudinkem nebo silonkami

20. ledna 2020·Články·Redakce

shutterstock

Předvánoční úklid se blíží a některé z nás už začíná jímat hrůza, jsou mezi námi ale tací, kteří ho nijak hystericky neřeší a zastávají názor, že když uklízí po celý rok, tak před Vánoci stěhovat nábytek a leštit parkety nemusí. Ať už patříte do první nebo druhé skupiny, čistá a lesklá okna potěší každou hospodyňku, tak proč se neseznámit s návodem, který znaly už naše babičky?

Jak se na mytí oken připravit, aby nám práce šla pěkně od ruky?

Počasí je základ – řiďte se předpovědí, pokud fouká, mrzne nebo prší, nemá smysl umývat okna. V mrazu se špína drží zuby nehty a vy můžete lehce nastydnout. Místo lesklých oken byste pak měli mximálně rýmu a kašel.

Udělejte si pořádek  – vykliďte parapety, sundejte záclony, závěsy, dekoraci.

Pavučiny vyluxujte a podívejte se, jestli se v okolí oken a rámů nedrží plíseň, pokud ano, nastříkejte ji speciálním připravkem.

Nádoba s vodou, schůdky, hadřík, prostředky, stěrka – ať máte vše, co budete potřebovat, v bezprostřední blízkosti

A pak už hurá do toho, pusťte si oblíbenou hudbu a můžete začít: Nejdříve omyjte nebo vyluxujte žaluzie a okenní rámy. Nepoužívejte ale agresivní písek na nádobí, poškrábali byste nenávratně plastový povrch. Teprve poté přijdou na řadu skla – z obou stran – a pokud máte šroubovací, pak i vnitřní plochy. Nedolešťujte okna pomocí sprejů, kterých je k dostání široká škála, ale při slunečním svitu jsou šmouhy téměř vždy viditelné – zde se vyplatí investice do speciální stěrky. Vyzkoušet můžete také některé z rad našich babiček z úvodu.

Rady našich babiček, které si vypomohly tím, co doma zrovna měly, stojí za povšimnutí:

  • Ocet a teplá voda pro lesk jako blesk
  • Leštit novinovým papírem nebo silonkami
  • Do 5 litrů vody přidejte sáček rozmíchaného vanilkového pudinku a po umytí nechte uschnout, poté vyleštěte suchým hadříkem nebo novinami
  • Skvěle umývá dětský šampón přidaný do vlažné vody

 

Články - další články

Doporučujeme