LETNÍ TIP: Jak se starat o plavky, aby vydržely? 4 RADY, na které byste neměli zapomínat

21. června 2017·Články·Redakce

Neznáme lepší pocit, než ležet u vody, nic nemuset a jen odpočívat v nových plavkách, které jsme si zamilovali. Není totiž jednoduché najít ihned takové, které by sedly a slušely. Když už patříme mezi ty, kteří měli to štěstí, že je našli a koupili, je důležité se o ně dobře starat, aby nám co nejdéle vydržely.

Chlór, slaná voda, sluneční paprsky, prací prostředky, občas i nějaká ta limonáda nebo káva. To jsou zabijáci materiálu i barev. Levnější kousky navíc málokdy vydrží více sezón. Životnost ale můžeme prodloužit správným zacházením.

#1 Nepoužívejte prací prášek a neperte plavky v pračce

Naprosto ideální je použít tekutý prací prostředek či šampon na vlasy a na chvíli plavky namočit do umyvadla. Poté je stačí jemně promnout v dlaních. Pračka škodí vyztuženým vrškům, pokud je přesto chcete vyprat, nastavte nejnižší teplotu a jemný program.

#2 Správné sušení

Správné usušení je také důležité – rozhodně nepoužívejte sušičku. Nevystavujte plavky ani přímému slunci, vybledly by barvy. Nejlepší způsob je rozložit je na ručník a dát ven do stínu. Na sušáku hrozí vyvěsení.

#3 Než plavky poprvé ukážeme světu

Před prvním použitím plavky vymáchejte v octové vodě – asi 30 minut – neponičí látku a “uzamkne” barvy, takže budou déle zářivé a jasné.

#4 Převléknutím do suchého to nekončí

Po každém pobytu u vody či ve vodě plavky co nejdříve vymáchejte – nejlépe ve studené lázni v umyvadle či rovnou vyperte. Sůl, chlór, opalovací prostředky a různé nečistoty musí pryč, protože narušují elasticitu a škodí barvám.

To nejdůležitější na závěr: Hlavně se před světem neschovávejte jen proto, že se v plavkách necítíte dobře. U moře na pláži je každému jedno, jestli máte o pár kilo víc nebo měříte dva metry. Léto je třeba si užívat, budeme z něj čerpat zase celou zimu!

Články - další články

Doporučujeme