Marta Kubišová převzala zlatou desku. Kariéru ukončí na své narozeniny! Kde bude mít poslední koncerty?

5. dubna 2017·Články·Redakce

Zpěvačka Marta Kubišová dnes převzala zlatou desku za prodej svého loňského alba Soul a na setkání s novináři v Praze zároveň oznámila poslední koncerty. Definitivní ukončení pěvecké kariéry si naplánovala s kapelou Petra Maláska na den svých 75. narozenin 1. listopadu ve svém rodišti v Českých Budějovicích. Koncert se uskuteční na závěr série šesti vystoupení s názvem Marta naposledy, kterou zahájí 8. října v Brně.

Po Brně se Kubišová postupně představí v Sedlčanech, Chomutově, Hořovicích, Varnsdorfu a Českých Budějovicích. “Praha mezi těmito místy chybí, protože tím, že mám dvě kapely – Petra Maláska a Karla Štolby – tak Karel Štolba se mnou bude hrát na koncertu, který už si domluvil s Českou televizí 5. a 7. září v Divadle ABC,” řekla ČTK Kubišová.

Album Soul připravila Kubišová se svým spolupracovníkem, klavíristou, aranžérem, kapelníkem a producentem Maláskem. Nabízí písničky převzaté od amerických autorů s českými texty. Většina skladeb je známá v podání černošských vokalistek. Zlaté album obdržel také Malásek, který se však z pracovních důvodů nemohl dnešní slavnosti zúčastnit. Zastoupila ho jeho manželka, herečka Dana Morávková.

Za nahrávku Soul byla letos Kubišová nominovaná Akademií populární hudby v kategorii zpěvačka roku na Cenu Anděl. Výsledky vyhlásí 22. května v pražském Lucerna Music Baru.

Od loňského roku už není pro zisk zlatého alba rozhodující prodej kusů fyzických nosičů, ale obrat, který každý titul přináší. Je vypočítán nejen z počtu prodaných CD, ale do této částky jsou zahrnuty i příjmy z placených stažení a všech dostupných streamingových servisů. Pro zlaté album je nyní zapotřebí obratu 500.000 korun.

Jedním z důvodů ukončení kariéry Kubišové je její zdravotní stav. Předloni prodělala infarkt, který ji podle ní “vyvedl z omylu o nesmrtelnosti”. Po ukončení pěvecké kariéry by mimo jiné ráda napsala knihu o svém životě. “V tomhle fofru zatím psát nejde. Dokud nebudu mít klid a neoprostím se od shonu, tak psát nemohu. Začnu, až si hodně odpočinu,” podotkla.

Nahrávka Soul je podle Kubišové její poslední. Již předchozí nahrávku zpěvačka označovala za “poslední živé album”. Deska s názvem 25 přinesla před třemi lety záznam recitálu z její domovské scény Divadla Ungelt. Kubišová, někdejší mluvčí Charty 77, se mohla vrátit k veřejnému vystupování až po téměř dvaceti letech v listopadu 1989.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme