Máte vysoké účty za topení? Přečtěte si naše rady a ušetříte

13. ledna 2017·Články·Redakce

Od začátku topné sezóny přemýšlíme nad tím, jak bychom mohli ušetřit. Je důležité udržet co nejvíce tepla v našich interiérech, ale zároveň se pokusit dodržovat výši teploty, kterou doporučují odborníci. Jak docílit snížení plateb za teplo? Máme několik rad.

Teplo z našich domovů musí unikat co nejméně – nekvalitní okna, která nedovírají, nezavřené dveře, zastavěné topení –  to vše je důvod vysokých účtů. Je třeba okna i dveře utěsnit, aby nedocházelo k profukování. Za pár korun už je dnes v obchodech k dostání provizorní těsnění. V případě dveří je možné zvýšit práh a utěsnit ho.

Na noc je účinné zatahovat okna silnějšími závěsy – pozor ale, aby nepřekrývaly radiátory, u kterých pak dbejme na to, aby nebyly zastavěny nábytkem. Nedávejme na ně ani schnout prádlo, tuto funkci zastane sušák postavený poblíž.

Pokud vlastníte kotel, je důležité udržovat stálou teplotu tak, aby nebylo přetopeno. Kotel pak pracuje na nižší výkon a vy zaplatíte méně.

S možností regulovat vytápění pomáhá termostat, na kterém si jednoduše nastavíte teplotu. Nejlevnější typy termostatů jsou k sehnání už od 300,-Kč a jde o investici, která se opravdu vyplatí.

radiátor

A jaká je optimální teplota v různých místnostech našich bytů a domů? Pro dobrý spánek funguje chladný vzduch, ložnici proto vytápíme na 17 – 19°C. V případě babiččiných peřin je to jednoduché – pouze se zachumlat! Přetápět se nedoporučuje ani v obývacím nebo dětském pokoji, úplně stačí průměrných 22°C. Během dovolené nebo naší delší nepřítomnosti stáhněte teplotu na 17°C. Nikdy však topení nevypínejte – když je byt chladný, stoupají později při jeho opětovném vytápění náklady. To samé platí v noci – uberte, ale topení nevypínejte.

Co se větrání týče, tak platí – krátce a intenzivně, protože právě ono je základem úspor. Otevřete dokořán, klidně ať je průvan – po nejdéle pěti minutách zase okna i dveře zavřete. Stěny při tomto postupu nestačí vychladnout.

 

Články - další články

Doporučujeme