Městu, kde žil, odkázal 85 milionů. Nikdo neměl ani ponětí o tom, že je bohatý

22. listopadu 2023·Články·ČTK

Geoffrey Holt byl v americkém městečku Hinsdale známý skromným životním stylem. Žil v mobilním domku s minimálním vybavením, nejezdil autem a málokdy opouštěl komunitu na jihozápadě státu New Hampshire. Po jeho smrti však vyšlo najevo, že byl milionářem a své jmění se rozhodl darovat svým spoluobčanům.

Holt umřel letos v červnu ve věku 82 let, ale o jeho odkazu informovala americká média až nyní. Neměl žádné děti a jeho poslední partnerka už byla několik let po smrti. Do závěti dal jednoduchý pokyn: 3,8 milionu dolarů (85 milionů korun) pro městečko Hinsdale na investice do školství, zdravotní péče, kultury a rekreace.

„Myslím, že nikdo neměl ani ponětí o tom, že byl takhle úspěšný,“ řekl člen obecního zastupitelstva Steve Diorio, který občas na Holta mával ze svého auta. Zesnulého místní nejčastěji vídali, jak si čte noviny na hlavní ulici, chodí do místní samoobsluhy nebo jezdí na sekačce na trávu v areálu s mobilními domy, kde působil jako správce. Nosil ošuntělé šaty, doma neměl ani televizi nebo počítač. I když dříve učil středoškoláky řídit, auto před časem vyměnil za kolo.

Jedním z mála lidí, kdo o jeho majetkových poměrech měli alespoň tušení, je jeho nejlepší kamarád Edwin Smith, který nyní spravuje pozůstalost po Holtovi. Věděl, že jeho přítel měl různé sběratelské zájmy, že měl kdysi vysokou pozici v podniku na zpracovávání obilí a že své peníze investoval. Zesnulý se mu prý jednou svěřil, že se mu s investicemi dařilo lépe, než si kdy dokázal představit, a že neví, co se zisky dělat.

„Dost mě ohromilo, když jsem zjistil, že to všechno dostane město,“ uvedl Smith. Na co budou použity, zatím není jasné, obyvatelé dosud přišli s návrhy například na renovaci radnice či nákup nového přístroje na počítání hlasovacích lístků na počest muže, který poctivě chodil k volbám. „Vždycky mi říkal, že jeho hlavním životním cílem je zajistit, aby si nikdo ničeho nevšiml,“ řekla jeho sestra Alison. Bratr podle ní dodával, že jinak se se člověk může dostat do problémů. „Jsem jenom smutná z toho, že si aspoň trochu nedopřával,“ uvedla Alison.

Články - další články

Doporučujeme