Michal Černý: Doufám, že relativně brzy, by mohly jít do škol ještě další ročníky

14. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý (Foto: archív Michala Černého)

Situace ve školství se pomalu začala hýbat. Do škol se ve středu 18. listopadu vrátí žáci prvních a druhých tříd základních škol. Kdy se ale dostane na další děti? A jak dlouho jsme schopni děti zvládat učit na dálku? K těmto tématům se pro Frekvenci 1 vyjádřil prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Příští týden ve středu se žáci prvních a druhých tříd vrátí do školních lavic. “Já musím říct, že je to opravdu velice dobrá zpráva. Mám z ní radost za nás, za učitele, i za naprostou většinu rodičů, dětí,” uvedl prezident Černý. Jedinou vadou na kráse jsou roušky. Sice pro speciální školy a školky povinné nejsou, zbytek dětí ale musí tuto ochranu nosit. “Samozřejmě jsou děti, rodiče, kteří s těmi rouškami nesouhlasí. Není moc příjemné, mít roušku celý den na obličeji,” popisuje.

Černý ale podotýká, že uhlídat toto nařízení půjde. Vzorem nám jsou okolní státy, kde děti v jednotlivých institucí ochranné prostředky nosí. “Takže my budeme muset pouze nějak vyjednat, co s těmi dětmi a rodiči, kteří s tím nesouhlasí,” dodává. On sám by například  uvažoval o různých výjimkách.

Jasné je, že třídy se už dělit nebudou, ale školy se musí pokusit o to, aby se jednotlivé skupiny nepotkávaly. “S tím zkušenost už máme. Za prvních podmínek jsme děti ve škole už měli a měli jsme třeba plnou školu dětí,” řekl prezident asociace. “Teď máme opravdu jenom první a druhé třídy v těch budovách. To znamená, že bude menší problém tyhle věciuhlídat,” doplnil Černý.  

On osobně hudební výchovu ani tělocvik z rozvrhu vyškrtávat nebude. “V hudební výchově je spousta dalších aktivit. Hraní na nástroje, poslech, rytmická cvičení. Pouze vyřadíme zpěv,” popisuje svůj postup Černý. Hodiny tělocviku pak plánuje nahradit tak, že jednotlivé třídy půjdou ven na procházku. “Navíc časem si na té procházce budou moct sundat ty roušky, které skutečně mohou být nepříjemné,” uvádí.

Nesouhlasí s tím, že by se měl školní rok prodloužit o letní prázdniny. Sice v některých rodinách je momentálně situace těžká a dětem učení nemusí jít, ale podle Černého to není důvod, aby žáci opakovali ročník. “Ty děti se snaží, jejich rodiče jim vytvářejí podmínky. Ti učitelé se snaží učit na dálku, dělají tu výuku nějak pestrou a děti prostě pracují, posílají úkoly. Tihle všichni lidi, o kterých tady mluvím se nějakým způsobem vzdělávají. Není to dokonalé, ideální, ale není to průšvih a nevznikají tam nějaké nenapravitelné mezery, které by se nedaly zocelit,” doplnil prezident asociace ředitelů základních škol.

“Doufám, čistě teoreticky, bychom se mohli v pátek dovědět, že třeba relativně brzy by mohly jít do škol ještě nějaké další ročníky. Třeba ještě v tomto kalendářním roce,” dodal na závěr Černý.

Články - další články

Doporučujeme