Milovníci hranolek, zbystřete. Častá konzumace smažených brambor zkracuje život, varují odborníci

19. června 2017·Články·Redakce

shutterstock

Konzumace tučných jídel našemu zdraví neprospívá. Jednou za čas zhřešíme a něco ne zcela zdravého si dopřejeme. Jedním z lákadel moderní doby jsou fastfoody - kdo by nemiloval hranolky. Nejnovější studie ovšem uvádí, že jejich konzumace může být pro naše zdraví opravdu ohrožující. Studie publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition uvádí, že pokud si hranolky dopřáváte vícekrát za týden, až dvojnásobně se tím zvyšuje riziko předčasného úmrtí.

Po dobu osmi let vědci zkoumali vědci jídelníček bezmála pěti tisíc respondentů ve věkové kategorii 45 – 79 let. Do pečlivě sestavených dotazníků zapisovali pečlivě po celou dobu konzumování hranolek – kde, kdy, v jakém množství, z fastfoodu, supermarketu nebo domácí atd. Vědci našli souvislost nenadálé smrti 236 lidí během let testování mezi konzumací hranolek a rizikem předčasného úmrtí.

Jessica Cordigan je dietní spelicalistkou a tato skutečnost ji nepřekvapila. “Hranolky jsou velmi kalorické, mají vysoký obsah sodíku, nenasycených mastných kyselin a minimální výživovou hodnotu,” uvedla dietoložka. Zároveň uvádí, že záleží na tom, co dále konzumujeme. Pokud sníme hranolky se smaženým jídlem, je to samozřejmě horší, než když si je dáme k zeleninovému salátu. Podle Cordiganové stačí stravovat se s rozmyslem a myslet i u hranolek na známé heslo: všeho s mírou.

 

Články - další články

Doporučujeme