Mladý cestovatel z Kolína předčasně ukončil expedici na kole. Nepřejel ani české hranice

24. července 2017·Články·Redakce

čtk

Dvacetiletý cestovatel Filip Kretschmer předčasně ukončil svou expedici na starém skládacím kole Eska. Na cestu se vydal z Kolína v polovině července, chtěl projet pět států a ujet 1623 kilometrů, domů se měl vrátit na konci srpna. Kretschmerovi se ale nepodařilo přejet ani hranice České republiky, z Uherského Hradiště se o víkendu kvůli nemoci vrátil do Kolína.

“Týden strávený na expedici mi dal dost zkušeností do života, například že jsem si měl ubytování lépe připravit a nehledat na poslední chvíli, vzít k sobě správného parťáka, mít rozdělený počet kilometrů na den a šetřit se, pít často a další zkušenosti,” napsal Kretschmer na svůj facebookový profil.

Mladého cestovatele podpořilo finančním darem město Kolín, kolínský starosta Vít Rakušan (STAN) a stavební firma. Kretschmer uvedl, že zbylé peníze bude městu muset vracet. “Od pana starosty a stavební firmy je mohu využit zase k něčemu ohledně expedice,” řekl ČTK Kretschmer.

Cestovatel se ale ani po neúspěchu nevzdává. “Plánuji více expedic na skládačce. Rád bych projel celou Evropu a pak se přesunul na další kontinent a jinak tu nedokončenou chci dokončit, ale rád bych našel správného parťáka,” uvedl Kretschmer. Mimo expedic na kole plánuje také expedice na motorce. “Rád bych zkusil nějaké vysoké pohoří zdolat a nebo natočit, jak žijí vlci. Mám moc rád vlky a chtěl bych zjistit, jak žijí, a natočit dokument,” doplnil.

Z nepodařené expedice má Kretschmer prý dostatek záběrů, ze kterých chce vytvořit film a seriál.

Kretschmer měl v plánuje objet na skládačce Slovensko, Polsko, Ukrajinu, Maďarsko a Rakousko. Trasu naplánoval zcela náhodně. Podle Kretschmera ale měla i jeho předčasně ukončená expedice jeden úspěch, pokořil svůj dosavadní vzdálenostní rekord, když ujel více než 200 kilometrů. Jeho dosavadní nejdelší cesta vedla do Německa, konkrétně do Žitavy a měřila prý 160 kilometrů.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme