Nejtěžší muž světa zhubnul 219 kg! Po sedmi letech vstal sám z postele

7. srpna 2017·Články·Redakce

Mexičan Juan Pedro Franco

Mexičan Juan Pedro Franco, který je v současnosti nejtěžším člověkem světa, vstal po sedmi letech poprvé z postele. S pomocí lékařů od loňského listopadu dokázal zhubnout 219 kilogramů. Nyní váží 376 kilo a doufá, že se dostane až na zhruba devadesát kilogramů, informoval mexický deník El Universal.

“Juan Pedro už hýbe nohama a cvičí. Doufáme, že brzy bude moci chodit,” uvedl lékař Juan Antonio Castañeda. Ten stojí v čele týmu, který nejtěžšímu muži světa pomáhá vrátit se do normálního života. “Rád bych řídil auto a chodil do práce. Už nyní se mi lépe dýchá, lépe spím, nemám v noci pocit, že se topím,” řekl listu El Universal Franco.

Asociace udělující Guinnessovy rekordy poslala Frankovi osvědčení s titulem nejtěžšího žijícího člověka světa. Třiatřicetiletý Mexičan přiznal, že na takový rekord není pyšný, ale bude prý rád, když jeho případ pomůže dalším lidem s podobnými problémy najít odvahu a vůli je řešit. Dodal, že už dostává dopisy od lidí s podobnými problémy.

Když loni v listopadu Juan Pedro Franco zahájil v nemocnici v Guadalajaře léčbu, vážil 595 kilogramů. Letos v květnu mu lékaři odoperovali tři čtvrtiny žaludku, který měl tehdy kapacitu pět litrů. Zákrokem mu žaludek zmenšili na objem sklenice vody.
Aby mohl podstoupit operaci žaludku, musel zhubnout. Podařilo se mu díky speciální léčbě shodit 170 kilogramů. Od května pak zhubnul zatím dalších 49 kilo.

Juan Pedro Franco se od malička potýkal s obezitou a v 17 letech vážil 290 kilogramů. S přibývajícími kilogramy a také prý kvůli zranění ve svých 27 letech se postupně přestal pohybovat a zůstal v posteli. Jeho rodina neměla dost financí na léčbu, ale díky medializaci případu mu nakonec pomohl tým lékařů z Guadalajary.

Franco ale stále nemá vyhráno. Také jeho krajan Manuel Uribe, který byl podle Guinnessovy knihy rekordů v roce 2007 s tehdejšími 597 kilogramy nejhmotnějším člověkem na světě, dokázal s pomocí lékařů hodně zhubnout. Zemřel v roce 2014, kdy vážil 394 kilogramů.

Za vůbec nejtěžšího člověka v historii je považován Američan Jon Brower Minnoch, který dosáhl hmotnosti 635 kilogramů. Zemřel v roce 1983, když mu bylo 41 let.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme