Další pátek třináctého je tu. Proč se ho lidé bojí?

13. prosince 2019·Články·Redakce

Pátek třináctého se vyskytne jednou až třikrát do roka. Právě tehdy jsou lidi obezřetní, protože důvěřují pověře, že tento den přináší smůlu. Je tomu skutečně tak? Jak vlastně pověra o tomto datu vznikla?

V roce 1980 měl v kinech premiéru americký horor Pátek třináctého. Příběh z okolí letního tábora Crystal Lake (Křišťálové jezero) o masovém vrahovu Jasonovi, který nosí hokejovou masku a se sekerou v ruce zabíjí jednoho člověka za druhým, se dočkal několika filmových pokračování, seriálů a nových verzí. Jenže to opravdu není důvod, proč by se měli lidé bát tohoto data.

Strach z pátku třináctého se nazývá paraskevidekatriafobie, což pochází z řečtiny. Mnoho lidí věří, že pověra má kořeny v ukřižování. Ježíš Kristus byl navíc zrazen Jidášem v pátek a na jeho poslední večeři bylo včetně jeho třináct osob.

V roce 1907 zase byla vydána kniha Pátek třináctého od autora Thomase W. Lawsona, která pojednávala o tom, že jeden makléř využil známé pověry a spustil lavinu paniky na burze Wall Street.

V pátek 13. října 1307 dal zase francouzský král Filip IV. všechny templáře uvěznit a jejich majetek zkonfiskovat.

Ať už se vzala legenda o tajemném datu odkudkoli a kdykoli, jedno je jisté, lidé by neměli zbytečně propadat panice, protože je to den jako každý jiný.

 

 

Články - další články

Doporučujeme