PETICE: Lidé žádají spravedlnost pro Čecha zabitého v Londýně

5. dubna 2017·Články·Redakce

change.org

Na internetu vznikla petice požadující spravedlnost pro Čecha zabitého loni v Londýně a kritizující osvobozující rozsudek nad Britem původně obviněným z vraždy. Autorka petice ji chce po dosažení 2500 podpisů odeslat britské ministryni vnitra.

Osvobozující verdikt padl v pondělí v britské metropoli. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se bránil tím, že jednal v sebeobraně. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyzval v úterý britskou prokuraturu, aby využila všechny opravné prostředky k přezkoumání rozsudku.

“(Čecha) ubil k smrti těžkým kovovým řetězem muž, který se u soudu přiznal, že se ohnal touto improvizovanou zbraní a uhodil ho,” píše se v textu petice. Přes všechny důkazy “britská justice rozhodla, že za tuto nesmyslnou smrt nenese nikdo vinu,” dodává text a vyzývá k podpisu ty, kteří s rozsudkem nesouhlasí. Dnes po 9:00 SELČ bylo pod peticí podepsáno přes 1700 lidí.

Devětadvacetiletý Raymond Sculley na muže podle záběrů bezpečnostní kamery zaútočil řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: “Podívej, cos mě donutil udělat.” Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

“Já vím, že je to nezávislý soud a že bychom měli výsledky nezávislých soudů respektovat. Ale nikdo mi nemůže zabránit, abych byl kritický, pokud se domnívám, že mi věci nehrají,” řekl Zaorálek v úterý. O věci dnes chce v Bruselu jednat i s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme