Psy a kočky za těhotenství? Tchajwanský kandidát na prezidenta přišel s netradičním nápadem

7. září 2023·Články·ČTK

Tchajwanská demografická krize a prudce klesající porodnost by se dala vyřešit tím, že vláda nastávajícím rodičům zdarma nabídne kočku nebo psa. Prohlásil to miliardář Terry Kou, který minulý týden vstoupil do prezidentského klání.

Dvaasedmdesátiletý zakladatel technologické firmy Foxconn, který se řadí mezi významné dodavatele společnosti Apple, minulý týden ohlásil, že se bude ucházet o post prezidenta jako nezávislý kandidát. V pátek Kou voličům v chrámu v Tchaj-peji řekl, že klesající porodnost by se dala vyřešit tím, že se budoucím rodičům daruje mazlíček.

Tchaj-wan má jednu z nejnižších porodností na světě, což mnozí lidé zdůvodňují vysokými životními náklady, obtížnou dostupností péče o děti a očekáváními spjatými s tradičním rozdělením rolí mezi pohlavími. Rychlé stárnutí populace ohrožuje hospodářství a armádu této ostrovní země, kterou Čína považuje za jednu ze svých provincií a hrozí jí vojenským zásahem, pokud vyhlásí nezávislost. Podobné problémy ovšem v současnosti řeší také v pevninské Číně.

V poslední době však prudce přibylo lidí, kteří si pořídili domácí mazlíčky, z čehož se může zdát, že mnoho párů dává přednost zvířatům před dětmi.  „Pořiďte si dítě a já vám dovolím vychovat ještě jedno domácí zvíře,“ řekl. „Kočku, psa. Poroďte dvě a já vám dovolím adoptovat další dva,“ uvedl Kou. K pořízení domácího zvířete Tchajwanci přitom nepotřebují povolení vlády. Kou řekl, že nedávno navštívil útulek a měl pocit, že by se oba problémy mohly vyřešit společně.

Články - další články

Doporučujeme