Školačku ve špatném stavu přivezli k lékaři: V umělém spánku porodila dceru

19. února 2019·Články·Barbora Pisingerová

Zdroj: Ebony Stevenson / Facebook

Pořádný šok čekal na Angličanku Ebony Stevenson (18) z Oldhamu poté, co se probudila po čtyřech dnech z umělého spánku. Za školaččinými zdravotními problémy totiž stálo těhotenství, o kterém neměla po celou dobu ani tušení! Po probuzení jí tak lékaři vyrazili dech čerstvě narozeným miminkem.

Když osmnáctiletou dívku 3. prosince večer silně rozbolela hlava, pokoušela se bolest zaspat a šla si lehnout. Místo toho, aby migréna opadla, se však stav dívky stále zhoršoval, až ji v noci v koupelně postihl záhadný záchvat. Její matka okamžitě zalarmovala zdravotníky a dívka byla převezena do nemocnice.

Po příjezdu byl její stav tak vážný, že ji lékaři raději uvedli do umělého spánku. Diagnóza však matku naprosto šokovala. Ukázalo se, že Ebony trpí tzv. preeklampsií, tedy stavem, který se objevuje v těhotenství. Postihne zhruba 6 – 8 % nastávajících matek a v případě, že se objeví, představuje vážné riziko pro matku i dítě.

Lékaři proto v umělém spánku provedli školačce císařský řez. V 1:32 ráno se tak dívce narodilo miminko vážící 3,5 kg. Nakonec všechno dobře dopadlo a ani matka, ani novorozená holčička neměly vážnější zdravotní problémy. Děvčátko dostalo jméno Elodie.

Mladá matka Ebony o svém stavu neměla ani tušení kvůli vzácné poruše, která způsobila, že má dvě dělohy. Zatímco v jedné rostlo miminko, ta druhá fungovala normálně bez příznaků těhotenství a dívka netrpěla ani žádnými nevolnostmi nebo dalšími projevy. Neměla prý ani velké břicho.

“Nejsem si jistá, jestli jsem vůbec chtěla děti. Určitě ne v nejbližších deseti letech a nikdy jsem nepředpokládala, že budu mladou matkou,”uvedla Ebony pro The Manchester Evening News. “Vzbudit se z kómatu a vyslechnout si, že jsem byla těhotná a narodila se mi malá holčička, je šokující,” svěřila se dívka.

“Setkat se se svou dcerou bylo surreálné. Bála jsem se, že s ní nenavážu takové pouto, protože jsem se nemohla připravit na její příchod, ale myslím, že je úžasná,” řekla mladá maminka. “Je to naprostý zázrak. Nevyměnila bych Elodie za nic na světě,”nechala se slyšet.

Středoškolačka Ebony žije se svou matkou a dalšími čtyřmi sourozenci. Malá Elodie tak bude mít o péči postaráno.

 

Články - další články

Doporučujeme