Panický strach z těhotenství a z porodu: Jak se žije s tokofobií a jak se léčit?

11. listopadu 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Strach z porodu a z těhotenství je úplně normální. Pro ženy, které si tím nikdy neprošly, se jedná o velkou neznámou a zároveň obrovský zásah do jejich těla. A děsit se mohou i ostřílené matky, protože každé těhotenství a každý porod jsou jiné. Ženy se mohou obávat bolesti, průběhu, o zdraví svého dítěte nebo kontaktu s lékařským personálem. Jsou ale ženy, které přivést na svět dítě děsí zcela extrémně. Mnohé pak raději nikdy neotěhotní, nebo svá těhotenství předčasně ukončí. Jak poznat, kdy jde o problém a jak ho řešit?

Mnozí lidé o existenci tokofobie ani netuší. Strach z těhotenství a porodu je přece zcela normální, že? Ne tak docela. Některé ženy tyto záležitosti děsí naprosto extrémně. Potíž je, že se tento problém dá řešit pouze v případě, že si ho jednak daná dáma uvědomí a pak také za předpokladu, že její starosti budou brát odborníci vážně. Až příliš často se totiž stane pravý opak.

Problém sociálních sítí

Tak jako je to už prakticky se vším, i v téhle záležitosti hrají roli sociální sítě. Podle výzkumů odborníků mohou mít na mnohé ženy negativní vliv negativní zkušenosti jiných matek. Ženám, které si prošly traumatickou zkušeností nebo nepříjemným zážitkem, však paradoxně pomáhá o jejich zážitku mluvit. Sdílet své zkušenosti pomáhá ženám vyvarovat se pocitů izolace a osamění a získat pocit validace.

V diskuzních fórech, na sociálních sítích či blozích na internetu tak na sebe zájmy obou skupin mohou negativně narážet. Ideálním řešením je pro matky, které si prošly negativním zážitkem, aby raději vyhledaly odbornou pomoc a o svých traumatech mluvily například s psychologem raději, než se svěřovat na síti dostupné neznámým lidem.

Pomoc odborníka

Ze všeho nejdůležitější je nebát se obrátit na odborníka a nenechat se odradit, ani když vám například řekne, že strach je v této situaci zcela běžný. Někteří psychologové mohou závažnost úzkostných stavů kolem tokofobie shazovat a bagatelizovat. Podle výzkumů však paradoxně terapie prospívá i těm budoucím matkám, které tokofobií netrpí. I ony totiž zažívají stres a strach, se kterým nemusí nutně vědět, jak se vyrovnat. Stres má přitom negativní vliv jak na matku, tak i na dítě.

Životní styl - další články

Doporučujeme