Slavík má zlato nejen v hrdle: Karel Gott na medailích ve třech etapách svého uměleckého života

9. dubna 2019·Články·Karolína Stránská

Karel Gott a Ivana Gottová (Fotp: Frekvence 1)

Na slavnostní ražbu první ze série tří pamětních medailí s tváří Karla Gotta k jeho životnímu jubileu přijel zpěvák společně s manželkou o loňském adventu a nešetřil chválou. Medaile připomínají Karla Gotta v jeho třech nejznámějších životních rolích. Jednak jako zpěváka, dále jako malíře a v neposlední řadě jako fenomén, který zasáhl řadu generací lidí po celém světě.

„Dnešní den byl krásný, jako když první zlatá mince z mincovny o stůl cinkne,“ citoval Karel Gott svého oblíbeného čínského básníka Li Pa, když si při návštěvě České mincovny v Jablonci nad Nisou osobně vyrazil první pamětní medaili z narozeninové minisérie.

Slavnostní ražby se zúčastnili všichni tři výtvarníci, kteří se na minisérii podílejí – Asamat Baltaev, Mária Filová a Petr Horák. Protože Karel Gott má k výtvarnému umění blízko, smekl před jejich talentem pomyslný klobouk. Mohlo by se zdát, že pro Karla Gotta je malování pouhým způsobem, jak se odreagovat od stresu ze showbyznysu. Ve skutečnosti však jde o celoživotní vášeň a mistrova láska ke štětci je možná ještě silnější než jeho láska k hudbě. Karel Gott maloval už jako malý chlapec a svůj první obraz stvořil v deseti letech.

Talent v něm rozpoznala maminka, která mu pod vánoční stromeček nachystala kompletní malířskou výbavu, a rozvíjel ho jeho třídní učitel. Když se pak dospívající mladík, který navštěvoval výstavy a četl knihy o slavných malířích, pokusil o přijetí na uměleckoprůmyslovou školu, bohužel neuspěl. „Nebyl jsem mezi čtyřiceti šťastlivci, kteří byli přijati ze šesti set uchazečů, a tak jsem pln zklamání kufřík s barvami zase zavřel,“ vzpomíná Karel Gott, který tehdy jistě netušil, jaké bude jeho skutečné životní poslání. Přestože si ho nakonec vybrala jiná múza, výtvarné umění je důležitou součástí jeho života.

Medaile budou k dostání ve stříbrné i zlaté variantě. Náklad zlatých půluncových medailí bude 500 kusů, stříbrných medailí bude k dostání 1 000 kusů.

 

Články - další články

Doporučujeme