Sněhová KALAMITA v Česku: Vlaky z Kolína mají zpoždění, Olomouc hlásí husté sněžení

1. února 2017·Články·Redakce

shutterstock

Husté sněžení a řada nehod i ve středu komplikovaly dopravu na mnoha místech. Problémy jsou na dálnicích i silnicích nižších tříd, a to hlavně na Moravě. Se zpožděním musejí počítat cestující v brněnské MHD či na železniční trati mezi Prahou a Kolínem, kde sníh zavál výhybky. V Mikulově stojí kvůli počasí kolona kamionů až od hranic, protože Rakušané nechtějí pouštět do země nákladní vozy bez sněhových řetězů. Meteorologové upozorňují, že na severu a východu Moravy a ve Slezsku bude sněžit dál, místy i vydatně.

Jihočeské vozovky jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Mnohde na nich leží rozbředlý sníh. Sněhové přeháňky jsou dnes po ránu na Českobudějovicku a Prachaticku. Vyplývá to z aktuálních dat dispečinku jihočeské správy a údržby silnic. Rozbředlý sníh leží na vozovkách na Českobudějovicku, Táborsku nebo Jindřichohradecku. Některé silnice nižších tříd v okresech Písek, Tábor a Jindřichův Hradec zase pokrývá ujetá vrstva sněhu.

Na většině území Středočeského kraje sněží. Sníh nebo sněhové přeháňky jsou hlášeny z dálnice D8, D11 i D4, z Pražského okruhu, Mělnicka, Kladenska, Rakovnicka, Mladoboleslavska, Nymburska, Benešovska, Berounska, Příbramska, Prahy-východ a Prahy-západ. Na D4 leží nová neošetřená vrstva sněhu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Ve Zlínském kraji stále sněží, silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Pokrývá je ujetá vrstva sněhu nebo rozbředlý sníh po chemickém ošetření, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR. Sněžení přináší komplikace v dopravě, některé úseky jsou sjízdné obtížně. Nesjízdné byly v úterý buchlovské hory, kde jsou problémy i nyní po ranním sněžení. Potíže mohou mít řidiči i v kopcích na Zlínsku a Vsetínsku.

V Královéhradeckém kraji v noci sněžilo, všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky, zjistila ČTK z informací silničářů. Hlavní silniční tahy byly ráno mokré po chemickém ošetření, místy na nich zůstávaly zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na cestách ošetřovaných posypem zůstávala vrstva uježděného sněhu, například ve vyšších polohách na Rychnovsku byl sníh na silnicích místy zledovatělý.

Olomoucký kraj dnes v noci opět zasáhlo husté sněžení. Od úterního rána v regionu napadlo až 15 centimetrů sněhu. Řidiči si proto ráno musí dát pozor na rozbředlý sníh, který pokrývá většinu silnic v kraji. Všechny silnice jsou zatím se zvýšenou opatrností sjízdné. Dálnice D35, kterou večer u Velkého Újezdu na Olomoucku zablokoval havarovaný kamion, je už průjezdná, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V celém Pardubickém kraji dnes leží na silnicích nový sníh. Na větších komunikacích je většinou po solení rozbředlý, jinde vozovky pokrývá jeho uježděná vrstva. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné. Zvolnit by měli řidiči na všech cestách v regionu. V okolí Vysokého Mýta se místy tvoří na menších silnicích sněhové jazyky. Vozovky mohou být také zledovatělé.

V Libereckém kraji napadly do rána až tři centimetry sněhu a místy se stále objevují sněhové přeháňky. Teploty klesají až k minus osmi stupňům. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré po chemickém ošetření, místy ale mohou být zbytky sněhu, které kloužou. Všechny silnice jsou dnes ráno průjezdné a sjízdné, silničáři ale doporučují zvýšenou opatrnost.

Na Vysočině jsou chemicky ošetřované hlavní tahy mokré nebo s rozbředlým sněhem. Vozovky nižších tříd pokrývá ujetá vrstva sněhu. Sjízdné jsou s opatrností, řekl ČTK Tomáš Krejčí z dispečinku krajské správy a údržby. Oproti úterý, kdy v kraji místy hustě sněžilo a tvořily se sněhové jazyky, je podle něj dnes situace na silnicích podstatně lepší. V noci sněžilo jen drobně, připadlo asi do centimetru sněhu a vítr se utišil. Silničáři obnovovali posyp a vyjelo všech 118 sypačů. Přes den bude technika pokračovat v čištění silnic nižších tříd.

Se zvýšenou opatrností jsou dnes sjízdné silnice v Moravskoslezském kraji. Hlavní tahy jsou mokré, na vedlejších silnicích je kašovitá vrstva sněhu po chemickém ošetření nebo ujetá vrstva sněhu krytá inertním posypem. ČTK to řekla mluvčí správy silnic Moravskoslezského kraje SImona Součková.

Sněhové přeháňky komplikují dnes ráno dopravu v Jihomoravském kraji. Na silnicích je rozbředlý sníh a je nutná zvýšená opatrnost, upozorňují silničáři na svém webu. Silnice z Drnovic do Podomí na Vyškovsku je uzavřena pro vozidla nad 12 tun. MHD v Brně má problémy, kvůli počasí nabírá zpoždění až půl hodiny, informuje Dopravní podnik města Brna (DPMB) na internetových stránkách. Policie registruje od rána několik nehod.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme