Stolní lampičky jsou minulostí. Možná je brzy nahradí svítící rostliny!

19. prosince 2017·Články·Redakce

youtube

Vědci z americké MIT dosáhli neuvěřitelného úspěchu. Podařilo se jim vyvinout fluorescenční rostlinu. Nepoužili přitom proces genetické modifikace. Tento objev by mohl vést ke snížení lidské závislosti na elektrickém osvětlení.

„Vize je vytvořit rostlinu, která bude fungovat jako stolní lampička – lampička, kterou nemusíte zapínat, “ řekl vědec Michael Stranu a jedním dechem dodal, že světlo je produktem energetického metabolismu rostliny.  

Stranův tým se už několik let zabývá nanobionikou rostlin, což je vkládání malých částic do rostlinných buněk. Právě tyto částice jsou schopny vykonávat různé úkoly. Za pomocí určité techniky jsou například schopny detekovat výbušniny.  

youtube

V tomto konkrétním případě se jedná o nanočástice s enzymem luciferázou, molekulou luciferinem a koenzymem A. Záři vytváří rozklad luciferinu. Všechny tyto částice pak vědci dali do potočnice lékařské a ta začala svítit.  

Světlo, které rostlina nyní vyzařuje by se dalo přirovnat k jedné LED diodě, nicméně vědci se domnívají, že tento výkon jsou schopni navýšit.  

„Naše práce velmi seriózně otevírá cestu k pouličním lampám, které nebudou ničím jiným než upravenými stromy,“ zakončil optimisticky Strano.  

Články - další články

Doporučujeme