Systém Starship společnosti SpaceX Elona Muska neodstartoval kvůli problémům s ventilem

17. dubna 2023·Články·ČTK

Společnost SpaceX Elona Muska odložila pondělní start vesmírné lodi Starship z kosmodromu na jihu Texasu a udělala z něj generální zkoušku. Vše se bude dít stejně, jako kdyby měla raketa odstartovat, ale odpočet se zastaví deset vteřin před startem. Další pokus o start lodi Starship k prvnímu letu kolem Země může prý proběhnout nejdříve ve středu.

Tým SpaceX zhruba 17 minut před plánovaným startem uvedl, že řeší “problém s tlakováním”, a pokud nebude vyřešen, loď dnes neodstartuje. Kvůli přetrvávajícím potížím se zamrzlým ventilem nakonec společnost dnešní start přerušila a udělala z něj generální zkoušku, která zahrnuje téměř veškeré přípravy na start, kromě samotného zážehu motorů.

Kosmická loď Starship spolu s nosičem Super Heavy měří 120 metrů, a je tak největší dosud postavenou raketou. Jedná se také o nejvýkonnější kosmický dopravní systém, který je schopný unést velké množství lidí, zásob a vybavení při plánovaných cestách na Mars. Loď byla původně navržena pro dopravu 100 lidí na rudou planetu, americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ji chce využít pro dopravu dvou astronautů na povrch Měsíce.

“Jde o první start velmi komplikované, gigantické rakety, takže ke startu nemusí dojít. (…) Pokud k němu dojde, považoval bych za úspěch cokoliv, co nepovede ke zničení startovací rampy,” uvedl v neděli na twitteru Musk.

SpaceX na dnešek plánoval první integrovaný test obou stupňů, nové datum pro start zatím neoznámil. V nejlepším případě SpaceX očekává, že se Starship vznese ze startovací rampy na kosmodromu Starbase a zamíří přes Mexický záliv směrem na východ.

Space X doufá, že druhý stupeň Starship obletí téměř celou Zemi a dopadne do Tichého oceánu severně od Havajských ostrovů. To by mělo v případě úspěšného testu nastat 90 minut po startu. Pro Super Heavy pak SpaceX plánuje, že poletí zpět k texaskému pobřeží, kde se pokusí vertikálně sestoupit. Cílem je nosiče používat opakovaně, při testu se však při “dosednutí” bude vznášet nad vodami Mexického zálivu a nakonec se převrátí a potopí.

Články - další články

Doporučujeme