TIP NA VÝLET: Ratibořické údolí oživují až do soboty postavy z knihy Babička

7. června 2017·Články·Redakce

čtk

Návštěvníci Ratibořického údolí na Náchodsku mají do 10. června šanci potkat na několika místech postavy z knihy Boženy Němcové Babička. Například na Starém bělidle se setkají s babičkou a vnoučaty, řekl dnes ČTK správce zámku v Ratibořicích Ivan Češka. Správa zámku zároveň upozorňuje návštěvníky na pokračující stavební práce na obnově mlýnského náhonu.

“Na zámku přivítá návštěvníky paní kněžna v doprovodu komtesy Hortenzie. Na mlýně se lidé setkají s postavou mlynáře a mlýnskou chasou a folklorní soubor Barunka z České Skalice tam předvádí krátké pásmo. Na Starém bělidle babička vnoučatům vypráví místní pověsti či zkrácené pohádky Boženy Němcové,” řekl Češka. V týdnu jsou prohlídky možné jen pro předem objednané skupiny, správa kvůli velkému zájmu doporučuje rezervace i na sobotu.

Hlavní práce na obnově náhonu podle Češky skončily před hlavní sezonou. “Nyní se opravují jednotlivé stavební prvky, jako jsou mostky, stavidla a podobně. Snažíme se to organizovat tak, aby to pro návštěvníky bylo co nejméně omezující,” řekl Češka. Požádal návštěvníky, aby respektovali omezení spojená se stavbou. Stavební práce v Babiččině údolí si vyžádaly následky povodně z roku 2013, náklady se pohybují kolem osmi milionů korun.

Babiččino údolí, které ve své knize Babička popsala Božena Němcová, je častým cílem turistů. Navštěvují nejen Staré bělidlo či vodní mandl, ale i zámek v Ratibořicích a přilehlý park.

 

Články - další články

Doporučujeme