Tipy, jak se jednou provždy vyhnout žehlení. Plné koše s prádlem nechte minulosti

24. září 2020·Články·Redakce

Foto: Shutterstock

Kdo rád žehlí, ať zvedne ruku. Tato neoblíbená domácí práce se dá snést snad jen se sklenkou dobrého vína u oblíbeného seriálu. Máme pro vás pár tipů, jak se vyhnout celému tomu procesu rozložení prkna a hrbení se nad ním minimálně hodinu. Není to žádná věda a vážně to funguje.

Nepřeplňujte pračku

Je lepší dát do pračky o něco méně prádla, než abyste ji nacpali téměř k prasknutí. Pokud je totiž přeplněná, prádlo se v ní ani nehne a nejen, že se špatně vypere, ale navíc bude po vyndání zmačkané.

Dobře pověsit je cesta k úspěchu

To nejdůležitější, co je potřeba se naučit, pokud chceme žehličku nechat vypnutou, je proces, kdy se prádlo suší. Nutností je pořádně ho vytřepat a poté pověsit tak, aby se kolíčky neobtiskly na nevhodná místa. Ideální je tedy vrchní části oblečení dávat na ramínko podle švů. Prádlo zkrátka nesmí ztratit tvar. Pečlivě narovnejte sklady, protože jak oblečení pověsíte, v tom tvaru uschne – a pak už by pomohla právě jedině žehlička, které se my chceme vyhnout.

Jak skládat

Nikdy nenechte prádlo přesušit. Usušené prádlo skládejte co nejdřív. Při skládání můžete využít plochu žehlícího prkna, ale postačí i postel nebo pohovka. Každý kousek vyhlaďte dlaní, pečlivě přeložte rukávy podél švů, stejně tak kalhoty, které je ideální zavěsit na ramínko. Oblečení vyrovnejte do skříní do komínků, tlakem se tak ještě více uhladí.

Po usušení přijde největší a nejdůležitější práce, skládání. Na něm záleží, jak bude prádlo vypadat. Důležité je nenechat věci přesušit, neodkládat skládání na druhý den. Oblečení na posteli, pohovce nebo klidně na podlaze či koberci rozložte a vyhlaďte rukou. Pokud ho pak srovnáte do komínků, nezmuchlaný vzhled je zaručen. Nejlépe uděláte, když dáte nově srovnané oblečení do komínku odspodu, tlakem zbylých svršků se ještě lépe uhladí.

Kvalitní prací prostředky jsou velkou pomocí. Čistota a vůně jsou základem pro příjemné skládání i nošení.

 

Články - další články

Doporučujeme