TIPY na výlety po Česku: Vyrazte na Ještěd nebo na Krkonošské boudy

21. srpna 2020·Články·Barbora Pisingerová

Ještěd. Foto: Shutterstock

V letošním roce se vyplatí cestovat spíše po Česku. Kvůli světové pandemii nového typu koronaviru máme unikátní příležitost poznat krásy své vlastní země, a tak vám přinášíme pár tipů, kam vyrazit. Projděte Krkonošské boudy nebo potěšte své oči výhledem na okolí Ještědu. 

V letošním roce se vyplatí cestovat spíše po Česku. Kvůli světové pandemii nového typu koronaviru máme unikátní příležitost poznat krásy své vlastní země, a tak vám přinášíme pár tipů, kam vyrazit. Projděte Krkonošské boudy nebo potěšte své oči výhledem na okolí Ještědu.

Krkonošské boudy

Kdo zavítá do Krkonoš, ten by si neměl nechat ujít krásné Krkonošské boudy. Z Harrachova můžete vyrazit po modré turistické značce a po čtyřech kilometrech dorazíte do Krakonošovy snídaně.

Prudkým kopcem se pak dá dojít na skoro hlavní hřeben Krkonoš, osamělou Voseckou boudu, a dále po červené značce po hlavním hřebeni cestou Česko-Polského přátelství na Vysoké kolo. Na křižovatce červené a modré potom stačí dát se po modré a dorazíte na boudu Martinovku. Turistická chata Brádlerovy boudy už je odsud jen kousíček.

Mapa Klubu českých turistů nabízí z Vosecké boudy také krátkou trasu. Za 7 km odsud můžete dojít na Labskou boudu. Krásnou túru si tak může vybrat každý sám, podle svých sil, času a počasí.

Českodubsko

Kdo má rád výlety do přírody, ten moc dobře ví, že právě na Liberecku je možností požehnaně. Mezi největší klenoty ale patří kraj spisovatelky Karolíny Světlé, okolí Českodubska.

Začít můžete přímo v Českém Dubu na náměstí. Po modré značce odsud můžete dojít až do proslulého Santiaga de Compostella ve Španělsku, jednodušší je ale dojít jen do dvacet kilometrů vzdáleného Mnichova Hradiště.

Stezka se ubírá náhorní plošinou s krásným výhledem na Krkonoše a díky tomu, že je trochu opuštěná, je jako stvořená k poklidnému rozjímání.

Ještěd

Svou túru můžete začít například v Křižanech a po červené hřebenovce se dostat až na Malý Ještěd. Na jeho vrcholu stávala Jeklova bouda, dnes už zde však turisté naleznou jen její zbytky.

Pokračovat můžete přes Dánské kameny až na Výpřež. Jedná se o mohutnou křemencovou skalní zeď se samostatnou věží. A pak už může následovat výšlap na nejznámější kopec s výhledy na Český ráj, na Ještěd. Nahoře na unavené pocestné čeká slavný funkcionalistický hotel s restaurací.

 

Další tipy naleznete v podcastu Výlety s KČT na YouRadio Talk. 

 

 

Články - další články

Doporučujeme