Trháte třešně na stromech u cesty? Můžete tím spáchat i trestný čin

6. června 2018·Články·Lukáš Vaněk

Letní teploty v Česku už umožňují sbírat dozrálé ovoce, tedy i ze stromů. Česání cizího stromu je však postihováno pokutami. Řidiči aut by také v případě, že budou česat strom u krajnice, měli dbát na správné zaparkování.

Klasické natrhání pár třešní pro konzumaci se ve většině případů neřeší, problém však nastane, pokud se člověk rozhodne očesat prakticky celý strom a ovoce následně prodat. V takovém případě hrozí vysoké pokuty. “Právní kvalifikace se odvíjí od konkrétního případu a zjištěných skutečností. Může se tedy jednat buď o přestupek, nebo o trestný čin,” uvedla pro server TN.cz mluvčí policie Irena Urbánková.

Stromy u silnice si však mohou lidé na očesání pronajmout. “Cena za ovocný strom alespoň u nás je přijatelná. Je to 50 korun včetně daně za celý strom k očesání,” sdělil vedoucí provozu Správy silnic Olomouckého kraje Jan Škrabal. Lidé se tak nemusí bát pokuty.

Dbát by měli lidé i na zaparkování auta, pokud se rozhodnou zastavit u krajnice kvůli, aby si natrhali například pár třešní. Vozidlo by nemělo stát před kopcem, v zatáčkách a na dalších nebezpečných místech. Řidiči sice mohou auto nechat u krajnice, ale musí mít na paměti, že v jízdním pruhu musí zůstat průjezdný třímetrový pás.

Články - další články

Doporučujeme