Vědcům se díky dronům podařilo zachytit kolonii 64 tisíc želv

12. června 2020·Články·Karolína Stránská

Zdroj: Department of Environment and Science (DES)

Není třeba říkat, že příroda dokáže skutečné zázraky a mnohdy se jako lidé až divíme, co vše je možné v ní najít. Od tisíců druhů ryb v oceánech po barevné písky pouští, seznam divů přírody je opravdu nekonečně dlouhý.

Na tomto seznamu nesmí chybět ani karety obrovské. Vláda australského Queenslandu zveřejnila na Twitteru záznam, na kterém lze vidět tisíce karet obrovských, které hnízdí u pobřeží Raine Islandu. Jak sami autoři videa tvrdí, jedná se o jeden z nejpozoruhodnějších výjevů, které kdy lidské oko spatřilo.

V prosinci roku 2019 využili vědci dronové technologie, aby provedli výzkum u Raine Islandu, korálového útesu, který pokrývá zhruba 32 hektarů a nachází se na vnějším okraji Velkého bariérového útesu. Video pořízené těmito drony zachytilo odhadem neuvěřitelných 64 tisíc hnízdících karet, které připlavaly, aby zde nakladly vejce.

Karety jsou ohroženým živočišným druhem kvůli několika faktorům, mezi které patří lov, sběr vajec, rybářské sítě, znečištění moře a ztráta hnízd. Vědci tak intenzivně pozorují jejich populace a doufají, že tento druh přežije.

“Dřívější výzkumy byly prováděny tak, že jsme želvám na krunýře namalovali bílý pruh netoxickou barvou, když hnízdily na pláži. Barva pro ně není škodlivá a během pár dní se smyje,” vysvětlil v tiskové zprávě doktor Andrew Dunstan.

Kromě toho, že se díky dronům zpřesňují čísla a statistiky, sčítání želv je mnohem rychlejší a šetří výzkumníkům čas a navíc se minimalizuje lidský zásah do přírody.

Články - další články

Doporučujeme