Vybíjí se vám mobil příliš rychle? Víme, jak prodloužit výdrž baterie

28. února 2017·Články·Redakce

shutterstock

Známe to všichni - večer rychle ještě před usnutím řešíme pracovní problémy, plány, e-maily, usneme s telefonem vedle polštáře a ráno není čas ho zapojit do nabíječky, protože spěcháme do práce. Pokud si ji navíc zapomeneme vzít s sebou, po nějaké době se s námi displej telefonu nekompromisně rozloučí. Jak na to, aby se mobilní telefon nevybíjel tak rychle?

Důležité je jít na to od lesa a o baterii primárně pečovat – nejen ji pravidelně nabíjet, ale nevystavovat ji extrémním teplotám, které jí vůbec nesvědčí. Přílišné teplo může dokonce vést až k výbuchu. Teplotní rozdíly ovlivňují nejen výdrž baterie, ale podílí se i na její životnosti. Při velkých výkyvech hrozí trvalé poškození. Takže pozor jak na letní vedra, tak na zimní mrazivé počasí. Jakmile teplota klesne pod 15 stupňů Celsia, už ztrácí svou kapacitu! Doporučuje se – z hlediska baterie – nosit telefon co nejblíže tělu, čímž se udržuje co nejblíže teplu. Mobilní telefon můžeme v kabelce či batohu chránit také termoobalem.

Opatrnost je na místě i při přechodu ze zimy do tepla. Orosení totiž patří mezi rizikové faktory. Než doma telefon připojíme, je nutné nechat ho chvíli tzv. aklimatizovat. Vlhkostí korodují “střeva” mobilního aparátu a dochází k jeho trvalému poškození.

Už neplatí, že baterii v telefonu musíme vybít do posledního procenta a až pak ji připojit a nabít. U moderních baterií je naopak ideální dobíjet je co nejvíce a nejčastěji – ačkoliv jste třeba teprve v polovině celkové kapacity. Součástí všech moderních přístrojů jsou dnes již lithium-iontové (Li-Ion) a lithium-polymerové (Li-Pol) akumulátory, u kterých nehrozí paměťový efekt – což znamená, že nevadí, když je dobijete i tehdy, nejsou-li zcela vybité. Horší pro ně je, když je připojíte zcela vybité. Lithiové baterie mají dokonce pojistku, která je před dosažením nula procent baterie automaticky odpojí.

Pokud se stane, že telefon nebudete delší dobu používat, baterii nabijte a poté vyjměte. Jednou za čas je ale důležité ji nabít opětovně, i když není používaná. I při nevyužívání totiž ztrácí procenta nabití.

Články - další články

Doporučujeme