Vydejte se na cestu Kolem světa s Danem Přibáněm a poznejte daleké země Asie

25. března 2019·Články·Karolína Stránská

Procestovali svět se žlutým trabantem a o své poslední cestě nyní natočili film Trabantem tam a zase zpátky. O tom nejzajímavějším z cest po Číně, Nepálu a dalších zemích bude Dan Příbáň vyprávět v nové rubrice Frekvence 1 Kolem světa s Danem Přibáněm!

Novou rubriku Kolem Světa s Danem Přibáněm si v éteru rádia Frekvence 1 poslechnete od pondělí do pátku od 25. března do 21. dubna. V každém týdnu se dostane na jednu zajímavou oblast z cest posádky žlutého trabantu. Zajímá vás, jak vypadají záchody v zemích Asie? Jak se chová tamní policie? Jsou tam lepší řidiči než u nás? Na vše se v pořadu dostane

My jsme si pro vás Dana Přibáně krátce vyzpovídali, abychom zjistili, na co se můžeme těšit nejen v našem éteru, ale také v jeho filmu.

Co diváci mohou očekávat od vašeho nového filmu?

V posledním filmu jsme se vrátili ke kořenům, do doby, kdy jsme se spoléhali, že všechno dobře dopadne. Hrozně nás to bavilo, poslední cesta byla hodně těžká, tohle jsem si užívali. Místy to připomíná zhulenou komedii. Snažíme se to stříhat jako dobrodružný film. Cestopis je to jen proto, že se odehrává na cestě. Divák si to může zažit s námi. Dostat na lidi emoce je mnohem těžší.

Proč vás baví cestování?

Cestování mě baví, protože se člověk neustále vystavuje novým výzvám a nenajde bílá msta na mapě. Nachází sám sebe v divných situacích. Baví mě objevovat svět kolem, své možnosti a navíc to filmování. Nejsem schopný říct, zda je důležitější cestování, nebo natáčení. Vše důležité žije ve vzpomínkách lidí, zmizí budov a obrazy, ale zůstanou vzpomínky.

Proč by měli lidé cestovat?

Lidi by měli cestovat, aby zjistili, že všude na světě jsou hodní lidé. Časem také zjistí, že všude na světě jsou šmejdi a není důvod mít někoho méně rád. Člověk si hodně posouvá hranici toho, co považuje za problém, pokud necestuje v akváriu cestovní kanceláře. Pokud ale tento skleněný poklop rozbijete, zjistíte, jak si jsou lidé na světě podobní. Člověku se rozšiřuje komfortní zóna, což může být překážka, když se vrátíte domů, a to, co ostatní považují za tragédii, vy nepovažujete za velký problém.

Na co se mohou posluchači těšit v nové rubrice Kolem světa s Danem Přibáněm?

Do našeho povídání na Frekvenci 1 jsme extrahovali všechno z naší cesty od Indie, Nepálu, po Čínu a mnoho zemí bývalého Sovětského svazu až domů. Zařadili jsme tam vše, s čím se člověk může na cestách setkat, ať jsou to šílení řidiči, šílení policisté, nebo praktické rady, jak se tam najíst, kde se vyspat, jak jít na záchod. Samozřejmě jsme nezapomněli na věci, které lidi vždycky baví. Na co tam člověk umře? Jaké milé lidi tam potkává?

Plujeme mořem trávy.

Zveřejnil(a) Trabantem napříč kontinenty dne Pondělí 26. listopadu 2018

 

Poslední výprava jednoho z nejznámějších českých cestovatelů Dana Přibáně nazvaná Trabantem tam a zase zpátky po dvanácti letech uzavírá cesty žlutých trabantů napříč kontinenty. Během divoké jízdy putuje osmičlenná smečka mužů z jižní Indie přes Nepál, Pákistán, Čínu, Kyrgyzstán do Uzbekistánu a odtud přes Rusko, Ukrajinu až k triumfálnímu návratu na Slovensko a do Česka.Do kin snímek vstupuje 11. dubna.

Články - další články

Doporučujeme