Bude tahle kočka další zakázanou rasou? Veterináři tvrdí, že přešlechtěná zvířata trpí

5. března 2018·Zábava·Barbora Pisingerová

Šlechtění živočichů i rostlin se v průběhu posledních staletí stalo oblíbenou a v mnoha případech užitečnou lidskou kratochvílí. Některé druhy však šlechtíme jen kvůli fyzické kráse - například psy, holuby nebo kočky. Spolu s roztomilým vzhledem však naši miláčci získávají i řadu zdravotních komplikací, a proto se některé státy rozhodly určité druhy úplně zakázat.

V poslední době se obrovské popularitě těší zejména skotská klapouchá kočka nebo munchkin. Ta první je proslulá roztomile sklopenými oušky, ta druhá zkrácenými nohami, jako má třeba jezevčík. Odborníci však dlouhodobě varují, že tyto kočky trpí kvůli celé řadě zdravotních komplikací a že by se některá plemena měla raději úplně zakázat.

Některé státy berou tyto výzvy vážně. O zákazu křížení klapouchých koček už od roku 2017 uvažuje například Velká Británie. Nebylo by to poprvé, zakázaná jsou už například psí plemena tosa-inu z Japonska, argentinská doga nebo brazilská fila. První potíže pro chovatele kontroverzní kočičí rasy se sklopenýma ušima však přišly již v 70. letech.

Plemeno vzniklo v roce 1961 na farmě v Pertshiru ve Skotsku. Spontánně se tam narodila bílá kočička se sklopenými oušky jménem Susie. Kočka lidem připadala roztomilá, a tak se snažili gen zachovat tím, že ji křížili zejména s britskými krátkosrstými kocoury. Tím vzniklo plemeno skotské klapouché. Tyto kočky mají tak roztomile ploché uši, protože jejich ušní chrupavka není dostatečně silná.

Brzy se ovšem přišlo na to, že když křížíte klapouché kočky mezi sebou, vykazují známky vad páteře a další zdravotní deformace. To neuniklo ani odborníkům a proto se rozhodli plemeno v 70. letech vyškrtnout z evidence uznaných kočičích plemen. Nakonec se klapouché kočky opět mohly vrátit na výsluní, protože se souvislost mezi deformacemi koček a genem pro klapouchost nepotvrdila.

Praxe tak pokračuje dál a zejména celebrity tuto rasu činí čím dál víc populární. Společnost je však v názoru na ně rozdělena na dva tábory – zatímco jedni tvrdí, že kočky jsou zdravé a krásné, druzí jsou přesvědčeni, že zvířata trpí a podobné šlechtění je kruté.

Někteří veterináři tvrdí, že tyto kočky často potřebují speciální léčbu, v mladém věku vykazují mnohdy znaky artritidy a někdy potřebují dokonce operace. Mnohé otázky je ještě třeba vědecky zodpovědět, ale je možné, že naši potomci už toto plemeno budou znát jen na obrázku.

Zábava - další články

Doporučujeme