Co opravdu vidí zvířata v zrcadle? U některých druhů vás odpověď hodně překvapí

3. září 2023·Zábava·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Když se zvířata vidí v zrcadle, jejich reakce jsou tak nečekané a občas hodně vtipné, že nás to vždy pobaví. Vidí se ale zvířata opravdu v zrcadle? Jasná odpověď na tuhle otázku zdá se neexistuje. Informaci přinesl časopis National Geographic.

Psi jsou sice velmi inteligentní zvířata, ale v zrcadle se nepoznají. Zajímavé je, že v zrcadle dovedou poznat ostatní psi nebo jiná zvířata, i proto na ně reagují třeba v televizi. Sami sebe ale ne. Psi se nerozeznají v zrcadle ani na fotografiích, a dokonce ani nafilmovaní,“ potvrdila pro americký časopis National Geographic bioložka Liz Stewal.

A důvod? Jednoduchý. Pro psy není zrak tím nejdůležitějším smyslem, aby ho dovedli použít při identifikaci sebe samotných. Přednost dávají spíše čichu. Podle expertů je navíc poznat se v zrcadle pro zvířata velmi těžký úkol, ke kterému potřebují mnoho znalostí o sobě samých, svých pohybech a logice, kde si zvířata spojí, že jde o ně.

Ovšem ani pro lidi to není automatická věc. Děti se v zrcadle poznají až okolo roku a půl, ale řada z nich to nechápe až do dvou let. Na světě ale existují zvířata, která to pochopí rychleji, než děti. A tím jsou delfíni, straky, sloni a několik druhů primátů.

Zvířecí psychologové neboli etologové si všimli, že zvířata před zrcadlem dělají různé vtipné pohyby. A pak pozorují, zda jejich protějšek dělá to samé. Některá zvířata – třeba sloni indičtí – chápou realitu zrcadla a rádi tak pozorují místa, kam okem nedohlédnou. V zoologických zahradách zase zvířata na zrcadla reagují pozitivně, ale jejich smysl nechápou. Plameňáci se třeba páří jen ve velkém počtu, ale v ZOO jich zase tolik není. I proto u sebe mají zrcadla.

Zábava - další články

Doporučujeme