Trpí nejen lidé, ale i zvířata. V Řecku o život bojují psi i kočky, lidé skáčou do plamenů

27. července 2023·Koktejl·Redakce

Zvířata v Řecku trpí

V Řecku už několik dní běsní požáry. Na ostrově Rhodos, kam za dovolenou zamířilo i tisíce Čechů, ale netrpí jen lidé, ale i němé tváře. Těm se lidé snaží pomoci, co nejvíce to jde. I tak jsou ale často po ostrově vidět ostatky zvířat.

Pohled na řecké ostrovy Rhodos, Korfu a Euboia je už několik dní velmi smutný. Hasiči tam bojují s masivními požáry, které ohrožují nejen lidské, ale i zvířecí životy. Na ostrovech jsou k vidění ohořelé ostatky psů, koček, králíků, ale i dalších zvířat, kterým se nepodařilo utéct.

Podle Metro.co.uk bylo na třech ostrovech a pevnině zničeno přes 7 400 akrů lesa, což si vyžádalo život nespočet zvířat. Pomocnou ruku podávají řecké útulky i organizace zabývající se pomocí zvířat. Kapacity jsou už ale prakticky naplněné. „V některých postižených lesních oblastech byly pozorovány popálené želvy, protože pomalu se pohybující zvířata plameny prostě nedokázala předběhnout,“ řekla Céline Sissler-Bienvenu z Mezinárodního fondu pro dobré životní podmínky zvířat.

Zvířatům pomáhají i hasiči, což dokazuje třeba příspěvek, kde dehydratovanému srnečkovi dávají záchranáři napít. Teplota u požárů často dosahuje až 46 °C. Zvířata bojují nejen s popáleninami, ale i s tím, že se nadýchala kouře. Někteří ptáci, jako třeba supi nebo pelikáni, vykazují příznaky otravy, která je zřejmě způsobena spolknutím velkého množství mořské vody při pokusu o ochlazení podél pobřeží.

Záchranáři z organizace ANIMA dávají za příklad i malá ptáky, jako třeba rorýsi. Ti museli opustit svá hnízda ve vysokých budovách, kde byla teplota až 60 °C. „Některé městské chodníky byly pokryté ‚bezmocnými‘ mláďaty, která jejich rodiče předčasně vyhodili z hnízd, aby jim zabránili vařit se zaživa,“ zmínili na svých sociálních sítích. I normální smrtelníci, kteří sami bojují s požáry, se ale pro zvířata jsou schopni obětovat. „Dva dobrovolníci riskovali své životy, skočili do plamenů a dokázali zachránit sedm psů a kočku, z nichž všichni utrpěli popáleniny,“zdůrazňuje Sissler-Bienvenu.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme