Historické akční drama Jan Žižka má první trailer. Po boku světových hvězd se objeví Roden, Vetchý nebo Cristovao

7. května 2022·Zábava·Redakce

Film Jan Žižka. (Foto: se souhlasem BIOSCOP)

Světlo světa konečně spatřil první trailer historického akčního dramatu režiséra Petra Jákla, Jan Žižka. Film zamíří do kin na podzim, konkrétně 8. září. V hlavních rolích se objeví řada hvězd jako Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, Sophie Lowe, Karel Roden, Ondřej Vetchý, Marek Vašut nebo i zpěvák Ben Cristovao.

Snímek je inspirovaný skutečnými události a pojednává o zrodu vojevůdce před husitskými válkami, který bojoval za svou zemi a spravedlnost. Neporazitelný Jan Žižka z Trocnova, se tak za své činy stal legendou. Pro režiséra Petra Jákla se jedná o dosud největší filmový projekt. “Vždycky jsem chtěl natočit film podobný Statečnému srdci, byl to můj sen. Před jedenácti lety se sen zhmotnil ve chvíli, kdy přišli Marek Dobeš a Michal Petruš s nápadem natočit film o mladém Žižkovi. Začal jsem pracovat na příběhu z roku 1402, kdy byl Žižka ještě psanec, žoldák a teprve se v něm rodil vojevůdce. Netočil jsem nic, co známe z Vávrových filmů o husitské době,” popisuje.

Evropa na konci 14. století. Vše, co vybudoval Karel IV., císař římský a zároveň král český, se rozpadá. Staleté pořádky se otřásají v základech. Císařův prvorozený syn a nástupce Václav IV. je příliš slabým panovníkem do takové doby. Přední magnát v zemi, pan Jindřich z Rožmberka, pohlcuje dvorce svobodných zemanů jeden po druhém. Ale jeden z nich se mu postaví, jeho jméno je Jan Žižka.

Jelikož si ve filmu zahrála i spousta velkých hvězd, dočká se snímek i premiéry ve Spojených státech. “Když jsem začal pracovat s Michaelem Cainem, přemýšlel jsem nad tím, jak budu režírovat držitele dvou Oscarů, a jak mě bude brát. Překvapilo mě, jak byl úžasný. Naslouchal mi a po každý klapce se mě zeptal, jestli to nemá zkusit ještě jinak. Pro mě je srdcem toho filmu,” uvedl Jákl k spolupráci s hercem, který ztvárnil roli Lorda Boreše. Jana Žižku si pak zahrál Ben Foster. “Je to minimalistický herec. Čím méně toho dělá, tím víc je to zajímavější,” dodal.

Natáčení trvalo celkem 54 dnů a na place se objevili třeba i angličtí herci Matthew Goode, který hraje Zikmunda, nebo William Moseley, jenž ztvárnil bratra Žižky. Z českých herců se diváci mohou těšit například na Karla Rodena, Ondřeje Vetchého či Jana Budaře. „Překvapil mě hodně i Ben Cristovao. Spoustu lidí řešilo, jestli ve filmu ze středověku může hrát, ale udělali jsme z něj Kumána, což byli kočovní nájezdníci, bojovníci, kteří byli v té době i v Čechách. Je velmi herecky talentovaný a své role se zhostil skvěle,“ dodal producent.

Zábava - další články

Doporučujeme