Petr Jákl: Politika ve filmu Jan Žižka je v podstatě identická s dnešní

27. srpna 2021·Zábava·Lenka Skrzeczkova

Petr Jákl. (Foto: Frekvence 1)

První filmoví nadšenci měli možnost na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech vidět poprvé nový snímek režiséra Petra Jákla - Jan Žižka. Jaká byla reakce světového herce Michaela Caine, kterého se mu do filmu podařilo obsadit? Je film aktuální a co má společného s dnešní politickou situací v Česku? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Petr Jákl oslovil britského herce Michaela Caine hned potom, co Ben Foster přijal roli Jana Žižky. Nakonec se mu herec ozval po pár dnech zpět. Volal mi na chatu. Řekl, že mám skvělý scénář, že se mu role líbí a kdy začneme natáčet. No a v tu chvíli bylo vyhráno,” popsal režisér a producent filmu.

Natáčení si s Michaelem neuvěřitelně užil. “Řekl jsem si, že to udělám jako s každým jiným hercem. Já nedělám mezi herci ani lidmi rozdíly. Je mi jedno, jestli je to prezident nebo bezdomovec. Chovám se k nim v podstatě úplně stejně,” dodal Jákl. Ve Varech se pak nemohl dočkat hercovy reakce. Byl úplně nadšený, když vylezl z toho kina. Zářil a říkal, že se mu to hrozně líbilo, že je překvapený a potěšený, že je to tak, jak jsme si při plánování řekli,” uvedl.

Politika ve filmu je v podstatě identická s dnešní

Samotný politický obraz husitské doby má ve snímku velmi silnou dějovou linku. To propojením s tím dneškem mě na tom hrozně bavilo. Proto jsem si politiku té doby strašně prostudoval, abych ji tam mohl co nejvíce znázornit,” řekl. Lidé byli v husitské době nespokojeni, politikům nevěřili a byli přesvědčeni, že myslí jenom na sebe. “Myslím, že to je určitě s tou současností, ta aktuálnost, a pak samozřejmě i to, že když se lidi prostě spojí, tak dokážou víc,” dodal s tím, že by každý člověk měl nejprve začít sám u sebe, pokud chce něco změnit.

Režisér nechtěl, aby se snímek vlekl jako klasické životopisné filmy. Hrozně jsem to chtěl udělat, aby to člověka na začátku vcuclo a vyfluslo na konci, aby neměl čas přemýšlet,” uvedl s tím, že doufá, že si divák potom udělá vlastní názor. Pokud chcete na Jana Žižku jít do kina i vy, tak si budete muset ještě nějakou chvíli počkat. Premiéra bude někdy začátkem příštího roku,” dodal na závěr Petr Jákl.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zábava - další články

Doporučujeme