Husa letěla břichem vzhůru. Chtěla se předvést před ostatními

3. srpna 2021·Zábava·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shuttertock)

Nizozemec Vincentent Cornelissen pořídil netypickou fotku. Zachytil husu polní, která letěla břichem obráceným nahoru. Podobné akrobatické chování je u ptáků celkem normální, u hus je to ale něco neobvyklého.

Vincetn Cornelissen pořídil nevšední fotografii v první polovině letošního roku kousek od Arnhemu. V posledních dnech se ale snímek začal šířit internetem a fotograf je zavalen otázkami a komentáři. “Dokonce se připojil jeden profesor z istanbulské univerzity, který přidal do mé fotky šipky, aby studentům ukázal aerodynamiku,” konstatoval s úsměvem fotograf.

Pořídit takovou fotku pro něj byla výzva. Ten den bylo velmi deštivo, Cornelissen přesto vyrazil v pláštěnce a v holínkách k vodě. Po nějaké době  čekání na cokoliv zajímavého uviděl nad vodou trojici hus polních. Jedna z nich nebyla schopná letět v řadě a měla problém. “Myslel jsem si, že problémy jsou způsobené větrem. Tak jsem to vyfotil. Hned mi bylo jasné, že se mi podařila výjimečná fotka. Ale bál jsem se, že mi nikdo neuvěří. Vypadá to jako upravené ve Photoshopu,” přiznal.

Zároveň ale pravost fotografie potvrdili znalci přírody. “Jakmile se husy naučí létat, začnou zkoumat, co všechno zvládnou a co si všechno mohou dovolit,” říká Lars Soerink z Nizozemské organizace na ochranu ptáků. Vědec si navíc myslí, že se pták mohl předvádět. “Dělají to, aby se vytahovaly před ostatními parťáky,” dodal se smíchem.

Husy tohle prý dělají celkem často, jen je to vždy otázka několika málo vteřin a zachytit takový okamžik na fotografii je poměrně vzácné. Podobné chování bylo viděno třeba i u vodouše, břehouše nebo čejky.

Zábava - další články

Doporučujeme